Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Grillspett x 3

Underbara recept på tre olika typer av grillspett! Servera alla på samma gång eller välj en eller två typer av spett. Servera med dina egna favorittillbehör, kanske marinerade grönsaker, en bulgursallad, len yoghurtsås eller bara en stor sallad och pitabröd? Det perfekta vinvalet till den här rätten är ett fruktigt och smakrikt vin med fatkaraktär. Vinets fruktiga smak plockar fram och möter upp alla de olika smakerna vi hittar i rätten och balanserar den lilla hettan vi hittar i steek kebaben. Vinets fattoner går väl ihop med den sotade smaken från grillen!

Ingredienser

Lammsjasjlyk
12 portioner
2 kg benfri lammstek
1 dl tunnskivad gul lök
1 msk finhackad vitlök
nymald svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 knippe persilja och några
selleriblad

Kabab halabi
6 portioner
1 kg mört lammkött –
ytterfilé, entrecote, mör stek
1 msk olivolja
2 fintärnade tomater
4 pitabröd
marinad
½ dl finhackad gul lök
½ msk milt paprikapulver
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Seek kabab
4–6 portioner
700 g lammfärs
1 dl finhackad lök
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad koriander
1 ägg
2 tsk ingefära
2 tsk vitlök
2 tsk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
1 tsk chiliflakes
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
3–4 msk ghee

Gör så här

Sjasjlyk

1. Det klassiska kaukasiska grillspettet sjasjlyk är fantastiskt gott och görs på många olika vis. Vinägern och löken ger köttet en härlig friskhet.


2. Skär köttet i 2–3 centimeter tjocka tärningar och lägg dem i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda noga och låt marinera över natten.


3. Trä köttbitarna på grillspett. Grilla på hög direkt värme 3–4 minuter per sida. Låt inte köttet bli torrt.

Kabab halabi

4. Det görs kebab i många länder och med olika kryddor. Det här är ett enkelt men mycket delikat recept från Syrien.


5. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär lammet i 2–3 centimeter tjocka kuber. Lägg ner dem i marinaden. Låt stå kallt 4–12 timmar.


6. Låt marinaden rinna av i en kastrull. Trä lammbitarna på spett.


7. Sjud marinaden tillsammans med olivolja och tomathack. Kastrullen kan stå på grillen.


8. Grilla spetten på medelhög värme 7–8 minuter. Vänd ofta och grilla alla fyra sidor.


9.  Servera köttet i pitabröd och häll såsen över köttet.

Seek kabab

10. Det här är ett underbart recept på färsspett från Pakistan. Generös i smaksättningen: frisk, stark och blommig. Pensla gärna köttet med ghee, klarat smör från Kaukasus.


11. Blanda alla ingredienser i en bunke tills färsen precis börjar bli smetig.


12. Forma till ovala färsbitar. Trä dem på spett.


13. Grilla bitarna på direkt medelhög värme 3–4 minuter per sida.

 

Receptet är hämtat ut kokboken Grill : Bonniers stora bok om att grilla (Bonnier Fakta) av Jens Linder.  Bokens många recept är hämtade över hela klotet och är fylld av spännande smaker.
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
12 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

KEBAB
Liselotte Forslin_Pressbild_03
3 tim 45 min

Kebab med tillbehör

Har du testat att laga favoriträtten kebab hemma? Om inte, är det hög tid att göra det. Hemlagad kebab tar rätten till helt nya höjder.

Kebab med yoghurtsås och libabröd
Gustav Lindström
40 min

Kebab med yoghurtsås och libabröd

Doften av en härlig kebab är nästan lika god som den faktiska smaken. Denna kebab är som sig bör generös på goda, exotiska smaker av persilja, yoghurtsås och libabröd!

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.