Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Senapsstekt strömming med restaurangmos och konjakslingon

En riktigt restaurangrätt som går lika bra att laga hemma. Moset kommer du sent att glömma. Tina Nordströms senapsstekta strömming är lätt att laga men kom ihåg att börja med lingonen dagen innan. Hemligheten bakom ett ljuvlig lent restaurangmos är förstås att man har i både en stor mängd vispgrädde samt en stor klick smör. Servera med ett friskt vitt.

Vintips till receptet
219 kr

Ingredienser

12 strömmingsfiléer (ca 500 g)
3 msk grov söt skånsk senap
½ dl hackad dill
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
smör och olja
rågmjöl till panering

Konjakslingon:
225 g lingon, färska eller frysta
1 ½ dl strösocker
½ dl konjak

Restaurangmos:
500 g skalad potatis av en mjölig sort
150 g rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

Gör så här

1. Blanda lingonen med socker och konjak. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1–2 dygn tills sockret har smält.
Smaksätt med mer socker eller konjak om det behövs.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den med potatispress och rör ut den med rumstempererat smör. Tillsätt grädde och smaksätt med salt och peppar.

3. Klipp av fenorna på strömmingen. Lägg dem med köttsidan upp, bre på senap, strö över dill, salta och peppra och vik ihop. Vänd dem i grovt rågmjöl uthällt på en tallrik och stek i smör och olja i 4–5 minuter på varje sida så att de blir gyllene och knapriga.

4. Servera direkt med potatismos och konjakslingon.

 

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms bok Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat (Bonnier Fakta)
Foto: Charlie Drevstam

 

Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept