Midsommargott med vegetarisk sill, matjessillröra och rökt laxröra
Midsommarplock för alla smaker! I glaset rekommenderar vi en mjukt och fruktig vitt vin! Denna härliga plockmat räcker till ca 8 personer om man vill servera den som en midsommarbuffé eller till ca 12 personer om den är tänkt som en midsommarförrätt. Förbered den vegetariska sillen dagen före för bäst resultat.
Ingredienser
Vegetarisk sill
400 g champinjoner
1 rödlök
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
12 krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk gula senapsfrön
salt
Hackad rödlök, gräddfil och kokt potatis
Matjessillröra
250 g matjessill
2 kokta ägg
150 g prästost
150 g majonnäs
1/2 dl finstrimlad gräslök
Rökt laxröra
350 g kallrökt laxfile
1 rödlök
200 g smetana
1/2 dl finhackad dill
Gör så här
Vegetarisk sill
Den vegetariska sillen gör sig bäst om du förbereder den dagen före.
1. Skär champinjonerna i kvartar. Skala och skiva rödlöken.
2. Blanda ättika socker, vatten och kryddorna med en nypa salt i en kastrull och koka upp.
3. Lägg ner svampen och rödlöken och koka vidare i ca 2 minuter.
4. Kyl ner och ställ kallt till dagen efter.
5. Servera med hackad rödlök, gräddfil och kokt potatis.
Matjessillröra
6. Fintärna matjessill, ägg och prästost.
7. Blanda samtliga ingredienser.
Rökt laxröra
8. Fintärna laxen och finhacka rödlöken.
9. Blanda samtliga ingredienser.