Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Skaldjursrisotto med citronkokt kålrabbi

Ingenting går upp mot en riktigt god skaldjursrisotto, lyxigt och gott! Till en lyxig rätt vill vi också ha något lyxigt i glaset, ett friskt bubbel med härlig mineralitet! Vinets friska toner både möter upp syrliga ingredienser som den citronkokta kålrabbin och lättar upp rättens mastiga inslag som ost. Den fina mineraliteten vi ofta finner i mousserande vin är en klassisk följeslagare till skaldjurens mineraliska och "haviga" ton.

Ingredienser

Skaldjursrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl skaldjursbuljong
60 g parmesanost

300 g skaldjurskött av hummer, krabba och/eller räkor
olivolja, smör, salt och dill

Kålrabbi
1 kålrabbi a ca 400-500 g
1 msk pressad citronjuice
2 dl vatten
15 g smör
2 msk hackad dill
salt

Gör så här

1. Skala kålrabbin och skär bort den nedersta centimetern (som kan vara lite träig). Tärna den sedan i centimeterstora tärningar.

2. Häll ner vatten och citronjuice samt en klick smör och salt i en kastrull.

3. Tillaga rabbin strax före servering. Koka upp citronvattnet och lägg ner kålrabbitärningarna. Koka ca 3 minuter tills de är al dente. Häll därefter bort vattnet och blanda ner dillen.

4. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv parmesanosten.

5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja, i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen.

6. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

7. Hacka skaldjursköttet lite lätt.

8. Efter ca 20 minuter när riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt en klick smör, hälften av parmesanosten och skaldjuren. Blanda runt ordentligt och smaka av med salt.

9. Lägg upp den krämiga risotton i 4 tallrikar och toppa med kålrabbin, resterande parmesanost och lite dill.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Helén Pe
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.