Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher
249 kr
Bäst prisad fransk chardonnay. Vinet är generöst och fruktigt, utmärkt till fisk- och skaldjur.
Ingenting går upp mot en riktigt god skaldjursrisotto, lyxigt och gott! Till en lyxig rätt vill vi också ha något lyxigt i glaset, gärna ett glas fruktigt och generöst vitt.
Skaldjursrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl skaldjursbuljong
60 g parmesanost
300 g skaldjurskött av hummer, krabba och/eller räkor
olivolja, smör, salt och dill
Kålrabbi
1 kålrabbi a ca 400-500 g
1 msk pressad citronjuice
2 dl vatten
15 g smör
2 msk hackad dill
salt
1. Skala kålrabbin och skär bort den nedersta centimetern (som kan vara lite träig). Tärna den sedan i centimeterstora tärningar.
2. Häll ner vatten och citronjuice samt en klick smör och salt i en kastrull.
3. Tillaga rabbin strax före servering. Koka upp citronvattnet och lägg ner kålrabbitärningarna. Koka ca 3 minuter tills de är al dente. Häll därefter bort vattnet och blanda ner dillen.
4. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv parmesanosten.
5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja, i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen.
6. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).
7. Hacka skaldjursköttet lite lätt.
8. Efter ca 20 minuter när riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt en klick smör, hälften av parmesanosten och skaldjuren. Blanda runt ordentligt och smaka av med salt.
9. Lägg upp den krämiga risotton i 4 tallrikar och toppa med kålrabbin, resterande parmesanost och lite dill.
249 kr
Bäst prisad fransk chardonnay. Vinet är generöst och fruktigt, utmärkt till fisk- och skaldjur.
En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.
Vacker, fräsch och otroligt god risotto!