Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Skaldjursrisotto med citronkokt kålrabbi

Ingenting går upp mot en riktigt god skaldjursrisotto, lyxigt och gott! Till en lyxig rätt vill vi också ha något lyxigt i glaset, gärna ett glas fruktigt vitt.

Vintips till receptet
209 kr

Ingredienser

Skaldjursrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl skaldjursbuljong
60 g parmesanost

300 g skaldjurskött av hummer, krabba och/eller räkor
olivolja, smör, salt och dill

Kålrabbi
1 kålrabbi a ca 400-500 g
1 msk pressad citronjuice
2 dl vatten
15 g smör
2 msk hackad dill
salt

Gör så här

1. Skala kålrabbin och skär bort den nedersta centimetern (som kan vara lite träig). Tärna den sedan i centimeterstora tärningar.

2. Häll ner vatten och citronjuice samt en klick smör och salt i en kastrull.

3. Tillaga rabbin strax före servering. Koka upp citronvattnet och lägg ner kålrabbitärningarna. Koka ca 3 minuter tills de är al dente. Häll därefter bort vattnet och blanda ner dillen.

4. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv parmesanosten.

5. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja, i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen.

6. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

7. Hacka skaldjursköttet lite lätt.

8. Efter ca 20 minuter när riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt en klick smör, hälften av parmesanosten och skaldjuren. Blanda runt ordentligt och smaka av med salt.

9. Lägg upp den krämiga risotton i 4 tallrikar och toppa med kålrabbin, resterande parmesanost och lite dill.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Helén Pe
Betyg
10 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER