Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Stekt hälleflundra på surdegsbröd med krispig sallad, sötsyrlig fänkål och färsklök samt löjromsdressing

En riktigt god stekt hälleflundra serverad på ett spännande sätt! Fänkål och färsklök förhöjer nästan vilken fiskrätt som helst, och med lite löjromsdressing på det har du en kanonmåltid framför dig som kan avnjutas på balkong eller altan. Känner du ett grillsug går det givetvis lika bra att grilla fisken! Vi rekommenderar ett glas friskt vitt vin med aromatiska toner. Syran i vinet klarar av syran från fänkålen och den lilla aromatiska tonen gifter sig med romens umami.

Vintips till receptet
115 kr

Ingredienser

4 skivor vitt surdegsbröd (alt annat valfritt bröd)
4 bitar hälleflundra a 130 g (gärna ca 2 cm tjocka)
100 g krispig sallad, typ  krispsallad, roman eller cosmopolitan
smör och salt

Sötsyrlig fänkål och färsklök
2 färsklökar
½ fänkål
1 msk pressad citronjuice
1 msk honung
salt

Löjromsdressing
1 ½ dl smetana
50 g löjrom
salt

Gör så här

1. Blanda smetanan och löjrommen och smaka av med salt.

2. Skär bort roten från fänkålen och skiva eller hyvla den tunt. Dela färsklöken på längden och finstrimla den. Blanda ut honungen i citronjuicen och marinera därefter grönsakerna ca 5 minuter före servering och smaka av med salt.

3. Stek hälleflundran i rikligt med smör på medelhög temperatur ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 42 C när du lyfter av den så efterbakar den till ca 46-48 C). Låt fisken därefter få vila på en skärbräda ett par minuter före servering.

4. Stek brödet på medeltemperatur i rikligt med smör till fin rostad yta.

5. Lägg bröden på 4 tallrikar och lägg på salladen. Toppa med fisken, de marinerade grönsakerna och löjromsdressingen.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
15 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Havn

Havn

115 kr

En frisk och läskande ekologisk Riesling med klassisk torr stil från Tysklands främsta vindistrikt Rheinhessen.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER