Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto och dillmarinerade tomater

Ugnsbakad torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när mötet sker via en krämig risotto. Även dill vill man ha med på ett hörn när det vankas fisk, och allt detta tillsammans utgör en riktigt fin smakharmoni! I glaset väljer vi ett friskt rosévin med fruktiga och blommiga toner. Vinets friskhet lättar upp den krämiga risotton medans vinets blommigt aromatiska toner flirtar med dom den umamirika osten parmesan. Rosévinets kropp passar dessutom utmärkt till fiskens struktur.

Vintips till receptet
257 kr

Ingredienser

4 bitar torskrygg a 150 g
3 tomater
2 msk finhackad dill
salt, strösocker och olivolja

Sparrisrisotto
250 g sparris
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong (alt fisk el vegetarisk)
50+30 g parmesanost
olivolja, smör och salt

Gör så här

1. Dela och gröp ur innanmätet på tomaterna. Fintärna tomatköttet och marinera det med dillen samt en nypa socker och salt.

2. Värm ugnen till 125 C. och salta torsken. Lägg torsken i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Sätt igång risotton för att bli klar samtidigt med torsken.

3. Ugnsbaka sedan torsken ca 15-20 minuter tills kärntemperaturen är c:a 42 C.

4. Ansa sparrisen och skiva den i sneda centimetertjocka skivor.

5. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

6. Efter ca 15 minuter när riset börjat mjukna men fortfarande har en hård kärna, lägg då ner sparrisen och koka vidare. Riv under tiden parmesanosten. Tillsätt en liten klick smör och 50 g parmesanost efter ca 20-25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd.

7. Lägg upp risotton på 4 tallrikar och toppa med torsken. Ringla över de marinerade tomaterna och lite god olivolja.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
38 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Moncaro Organic Rosé Bag in box rosévin

Moncaro Organic Rosé

257 kr

Ett torrt och friskt, bärigt och ljust rosa ekologiskt rosévin, passar perfekt till vår- och sommarmingel.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.