Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Ugnsbakad torskrygg med sparrisrisotto och dillmarinerade tomater

Ugnsbakad torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när mötet sker via en krämig risotto. Även dill vill man ha med på ett hörn när det vankas fisk, och allt detta tillsammans utgör en riktigt fin smakharmoni! I glaset väljer vi ett krispigt och bärigt rosévin.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

4 bitar torskrygg a 150 g
3 tomater
2 msk finhackad dill
salt, strösocker och olivolja

Sparrisrisotto
250 g sparris
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong (alt fisk el vegetarisk)
50+30 g parmesanost
olivolja, smör och salt

Gör så här

1. Dela och gröp ur innanmätet på tomaterna. Fintärna tomatköttet och marinera det med dillen samt en nypa socker och salt.

2. Värm ugnen till 125 C. och salta torsken. Lägg torsken i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Sätt igång risotton för att bli klar samtidigt med torsken.

3. Ugnsbaka sedan torsken ca 15-20 minuter tills kärntemperaturen är c:a 42 C.

4. Ansa sparrisen och skiva den i sneda centimetertjocka skivor.

5. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).

6. Efter ca 15 minuter när riset börjat mjukna men fortfarande har en hård kärna, lägg då ner sparrisen och koka vidare. Riv under tiden parmesanosten. Tillsätt en liten klick smör och 50 g parmesanost efter ca 20-25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd.

7. Lägg upp risotton på 4 tallrikar och toppa med torsken. Ringla över de marinerade tomaterna och lite god olivolja.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
47 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER