Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin
En krämigt len svampsoppa på skogschampinjoner som fått sällskap av knaperstekt rökt sidfläsk och färsk rosmarin för lite kontrast i smakerna. Till denna svampsoppa föreslår vi en len riesling som med sina aromatiska toner flirtar med svampens umami och med sin fruktighet balanserar fläskets rökighet.



Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g skogschampinjoner
2 + 1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
150 g rökt sidfläsk i bit
2 msk grovhackad färsk rosmarin
Tillbehör:
1/2 surdegsbaguette
olivolja
flingsalt
basilikablad
Gör så här
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i bitar.
2. Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör. Fräs lök, vitlök och svamp på medelvärme i cirka 5 minuter, tills vätskan kokat in. Rör hela tiden. Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde. Koka upp och låt soppan sjuda under lock i cirka 10 minuter.
3. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
4. Skär fläsket i tärningar. Knaperstek dem i resterande smör i en stekpanna. Vänd ned rosmarin och mal över lite svartpeppar.
5. Dela baguetten i bitar, ringla över olivolja, strö på flingsalt och garnera med basilikablad.
6. Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med fläsktärningarna och servera med brödet.