Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Svampsoppa med rökt fläsk och rosmarin

En krämigt len svampsoppa på skogschampinjoner som fått sällskap av knaperstekt rökt sidfläsk och färsk rosmarin för lite kontrast i smakerna. Till denna svampsoppa föreslår vi en len riesling som med sina aromatiska toner flirtar med svampens umami och med sin fruktighet balanserar fläskets rökighet.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g skogschampinjoner
2 + 1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
150 g rökt sidfläsk i bit
2 msk grovhackad färsk rosmarin

Tillbehör:

1/2 surdegsbaguette
olivolja
flingsalt
basilikablad

Gör så här

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär champinjonerna i bitar.

2.  Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör. Fräs lök, vitlök och svamp på medelvärme i cirka 5 minuter, tills vätskan kokat in. Rör hela tiden. Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde. Koka upp och låt soppan sjuda under lock i cirka 10 minuter.

3. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

4. Skär fläsket i tärningar. Knaperstek dem i resterande smör i en stekpanna. Vänd ned rosmarin och mal över lite svartpeppar.

5. Dela baguetten i bitar, ringla över olivolja, strö på flingsalt och garnera med basilikablad.

6. Häll upp soppan i varma tallrikar, toppa med fläsktärningarna och servera med brödet.

Receptet är tagit ur Ernst Kirchsteigers senaste kokbok I det enkla bor det goda (Bonnier Fakta)
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept