Svarta bönbullar med potatispuré, inlagd gurka och brunsås
Visst kan man äta husmanskost även om man väljer bort kött! Testa de här vegetariska bullarna med klassisk brunsås, inlagd gurka och lingon. Bäst blir det om gör smeten en dag i förväg. Till den här goda rätten med traditionella smaker väljer vi ett generöst rödvin. Vinets fyllighet matchar den krämiga gräddsåsens struktur och vinets syra möter upp med de syrliga lingonen.
Ingredienser
Bönbollar
2 förp svarta bönor, à ca 380 g styck
2 tsk ljus soja
2 msk ketchup
2 msk HP-sås
1 tsk Worschestershire-sås
2 msk lökpulver
2 tsk torkad timjan
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
rapsolja till stekning
Inlagd gurka
1 gurka
1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk hackad persilja
Brunsås
2 dl vatten + 1 grönsaks-buljongtärning
2 msk ljus soja
2 msk crema di balsamico
1 msk svartvinbärsgelé
1 dl vispgrädde eller växtbaserat alternativ
2 msk redning, t ex Maizenaredning för mörka såser
salt och nymald svartpeppar
Potatispuré
600 g mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
2 msk kallt smör eller växtbaserat alternativ
1 tsk salt + 2 krm nymald vitpeppar
1/2 krm riven muskotnöt (kan uteslutas)
Till servering
rårörda lingon eller lingonsylt
Gör så här
Bönbullar
1. Skölj bönorna och lägg dem i en matberedare med knivinsats.
2. Lägg i alla smaksättare, ägg, ströbröd och potatismjöl samt salt och peppar.
3. Kör till en tjock smet, se till att det inte blir för slätt. Lite bitar av bönorna ska vara kvar. Kyl minst 3 timmar eller över natten.
Inlagd gurka
4. Koka upp ättikssprit, socker och vatten till sockret löser sig.
5. Låt det svalna helt innan du skär gurkan i långa tunna skivor med mandolin eller osthyvel.
6. Lägg det i den kalla lagen tillsammans med persiljan. Ställ kallt till servering.
Brunsås
7. Gör såsen genom att koka upp alla ingredienser och låt det sjuda i ca 5 minuter utan lock.
8. Vispa i Maizena-redningen, och låt det få ett uppkok och låt sen sjuda någon minut tills såsen blir simmig. Håll varmt.
Forts bönbullar
9. Rulla små bollar av bönsmeten och stek dem ett par minuter runtom i smör eller olja på medelvärme. Håll varmt medan du gör purén.
Potatispuré
10. Skala och koka potatisen helt mjuk. Häll av i durkslag och låt ånga av några minuter.
11. Hetta upp mjölken i samma kastrull och lägg i potatisen. Sänk värmen och mixa potatisen slät med handmixer, potatisstöt eller ballongvisp tills den är slät.
12. Blanda i smöret och smaka av med salt, peppar och gärna muskot. Servera direkt med bönbullarna, såsen, gurkan och lingon.
Recept: Liselotte Forslin
Vin till svarta bönbullar
Till den här goda rätten med traditionella smaker väljer vi ett medelfylligt rödvin med inbjudande frukt och fin syra. Vinets medelfylliga kropp går bra ihop med de vegetariska bullarnas struktur och vinets fruktiga inslag balanserar söta komponenter som lingon. Den fina syran vi hittar i vinet möter inte bara upp den syrliga inlagda gurkan utan lättar också upp feta komponenter som den lena gräddsåsen och den smöriga potatispurén.