Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Svarta bönbullar med potatispuré, inlagd gurka och brunsås

Visst kan man äta husmanskost även om man väljer bort kött! Testa de här vegetariska bullarna med klassisk brunsås, inlagd gurka och lingon. Bäst blir det om gör smeten en dag i förväg. Till den här goda rätten med traditionella smaker väljer vi ett medelfylligt rödvin med inbjudande frukt och fin syra.

Vintips till receptet
79 kr

Ingredienser

Bönbollar
2 förp svarta bönor, à ca 380 g styck
2 tsk ljus soja
2 msk ketchup
2 msk HP-sås
1 tsk Worschestershire-sås
2 msk lökpulver
2 tsk torkad timjan
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
rapsolja till stekning

Inlagd gurka
1 gurka
1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk hackad persilja

Brunsås
2 dl vatten + 1 grönsaks-buljongtärning
2 msk ljus soja
2 msk crema di balsamico
1 msk svartvinbärsgelé
1 dl vispgrädde eller växtbaserat alternativ
2 msk redning, t ex Maizenaredning för mörka såser
salt och nymald svartpeppar

Potatispuré
600 g mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
2 msk kallt smör eller växtbaserat alternativ
1 tsk salt + 2 krm nymald vitpeppar
1/2 krm riven muskotnöt (kan uteslutas)

Till servering
rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här

Bönbullar

1. Skölj bönorna och lägg dem i en matberedare med knivinsats.

2. Lägg i alla smaksättare, ägg, ströbröd och potatismjöl samt salt och peppar.

3. Kör till en tjock smet, se till att det inte blir för slätt. Lite bitar av bönorna ska vara kvar. Kyl minst 3 timmar eller över natten.

Inlagd gurka

4. Koka upp ättikssprit, socker och vatten till sockret löser sig.

5. Låt det svalna helt innan du skär gurkan i långa tunna skivor med mandolin eller osthyvel.

6. Lägg det i den kalla lagen tillsammans med persiljan. Ställ kallt till servering.

Brunsås

7. Gör såsen genom att koka upp alla ingredienser och låt det sjuda i ca 5 minuter utan lock.

8. Vispa i Maizena-redningen, och låt det få ett uppkok och låt sen sjuda någon minut tills såsen blir simmig. Håll varmt.

Forts bönbullar

9. Rulla små bollar av bönsmeten och stek dem ett par minuter runtom i smör eller olja på medelvärme. Håll varmt medan du gör purén.

Potatispuré

10. Skala och koka potatisen helt mjuk. Häll av i durkslag och låt ånga av några minuter.

11. Hetta upp mjölken i samma kastrull och lägg i potatisen. Sänk värmen och mixa potatisen slät med handmixer, potatisstöt eller ballongvisp tills den är slät.

12. Blanda i smöret och smaka av med salt, peppar och gärna muskot. Servera direkt med bönbullarna, såsen, gurkan och lingon.

 Recept: Liselotte Forslin

 

Vin till svarta bönbullar

Till den här goda rätten med traditionella smaker väljer vi ett medelfylligt rödvin med inbjudande frukt och fin syra. Vinets medelfylliga kropp går bra ihop med de vegetariska bullarnas struktur och vinets fruktiga inslag balanserar söta komponenter som lingon. Den fina syran vi hittar i vinet möter inte bara upp den syrliga inlagda gurkan utan lättar också upp feta komponenter som den lena gräddsåsen och den smöriga potatispurén.

Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Svarta bönbullar med potatispuré, inlagd gurka och brunsås

5 jättegoda köttbullerecept

Vivas bästa köttbullerecept Sveriges självutnämnda nationalrätt köttbullen går att avnjuta i många olika tappningar. Här hittar...

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.