Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Teriyakiburgare

Det är få som inte gillar hamburgare. Den här varianten har en japansk twist och blir verkligen smakrik och supersaftig. Teriyakiburgarna serveras med chilipicklad rödlök, teriyakisås, sojarostad potatis och aioli. Tänk på att göra rödlöken ett dygn före. Om du vill ha en mildare variant utesluter du helt enkelt ingefäran och chilin. Kryddigt rött går hem!

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

Chilipicklad rödlök med ingefära:
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt

Teriyakisås (2 dl):
1 dl ljus soja
1 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
3 msk sherry
1/2 msk risvinäger
1 dl vatten + 1 msk Maizena majsstärkelse

Burgare:
600 g grovmalen högrevsfärs
6 msk teriyakisås, se recept nedan
4 hamburgerbröd
1 dl chilipicklad rödlök med ingefära, se recept nedan
salt och nymalen svartpeppar
rapsolja till stekning
8 blad krispsallad
1 tomat, tunt skivad
12 tunna skivor gurka

Tillbehör:
Rostad potatis, gärna Jennies sojarostade se recept (länk)
Aioli

Gör så här

Chilipicklad rödlök:

1. Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten. Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära. Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.

Teriyakisås:

2. Blanda samman alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka i 5 minuter, häll upp i en glasburk och låt svalna. Håller i minst 1 vecka i kylskåp.

Teriyakiburge:

3. Blanda försiktigt 3 matskedar teriyakisås med köttfärsen. Forma till 4 hamburgare och peppra. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Stek burgarna i lite rapsolja i 1 minut per sida. Pensla sedan med resterande teriyakisås och stek i 1 minut till per sida. Servering Servera burgarna på uppvärmda hamburgerbröd med aioli (gärna sesamaioli), picklad rödlök med ingefära och chili samt sallad, tomat och gurka. Sojarostad potatis är väldigt gott till och så klart att doppa i sesamaiolin.

Receptet kommer från Jennie Walldéns Asiatiska smaker, Bonnier Fakta
Foto: Magnus Skoglöf
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Boira' Pecorino hyllas som "fullträff"!
Guldvinnande nyhet som "imponerar på riktigt"

LÄS MER