Teriyakiburgare
Det är få som inte gillar hamburgare. Den här varianten har en japansk twist och blir verkligen smakrik och supersaftig. En riktig favorit hemma hos Jennie Walldén, prova du med! Teriyakiburgarna serveras här med chilipicklad rödlök, teriyakisås, sojarostad potatis och aioli. Tänk på att göra den chilipicklade rödlöken ett dygn före då den helst ska stå över natten. Om du vill ha en mildare variant utesluter du helt enkelt ingefäran och chilin. Till den hetare varianten rekommenderar vi ett fruktigt vin som balanserar hettan från ingefäran och chilin.
Ingredienser
Chilipicklad rödlök med ingefära:
1 stor rödlök, tunt skivad
4 cm ingefära, väldigt tunt skivad
1 1/2 dl risvinäger
4 msk strösocker
en nypa salt
1/4–1/2 färsk röd chilifrukt
Teriyakisås (2 dl):
1 dl ljus soja
1 dl muscovadosocker eller farinsocker
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk flytande honung
2 tsk sesamolja
3 msk sherry
1/2 msk risvinäger
1 dl vatten + 1 msk Maizena majsstärkelse
Burgare:
600 g grovmalen högrevsfärs
6 msk teriyakisås, se recept nedan
4 hamburgerbröd
1 dl chilipicklad rödlök med ingefära, se recept nedan
salt och nymalen svartpeppar
rapsolja till stekning
8 blad krispsallad
1 tomat, tunt skivad
12 tunna skivor gurka
Tillbehör:
Rostad potatis, gärna Jennies sojarostade se recept (länk)
Aioli
Gör så här
Chilipicklad rödlök:
1. Koka upp vinäger, socker, salt och chilibiten. Dra av från plattan och lägg ner lök och ingefära. Låt stå i kylen så att smakerna sätter sig, minst över natten.
Teriyakisås:
2.
Teriyakiburge:
3.