Von Wallberg Riesling Trocken
129 kr
En tidlös och ambitiös riesling med frisk syra och toner av citrus, lime, krispiga gröna äpplen och persika.
För alla oss som inte har den bästa framförhållningen men ändå inte vill tumma på god smak kommer här ett recept på tre snabba och riktigt goda julsillar. Servera gärna till ett glas riesling.
Vackrare sill
1 liten burk inlagd sill
½ rödlök
½ morot
1 tsk rosépepparkorn
Ev. en skvätt ättika
Senapssill med sting
1 liten burk inlagd sill
¼ äpple
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 krm salt
Ett par varv med svartpepparkvarnen
Örtsill
1 liten burk inlagd sill
½ dl blandade örter t.ex. Rosmarin, timjan, oregano och basilika
½ dl olivolja av bra kvalitet
½ tsk flingsalt
Ett par varv med svartpepparkvarnen
1. Skala och skiva lök och morot tunt.
2. Plocka ut sillen och silaspadet i en skål.
3. Lägg tillbaka sillen i spadet och blanda i lök, morot och rosépeppar.
4. Smaka eventuellt upp med lite ättika för lite extra syra.
5. Häll av och dela sillen på längden för en elegantare sillinläggning.
6. Skär äpplet i tändsticksstora stavar.
7. Blanda crème fraiche, senap, salt och peppar.
8. Vänd ner äpple och sillbitarna.
9. Häll av sillen och plocka ut sillbitarna.
10. Hacka örterna grovt.
11. Blanda örter, sill och olivolja och smaka av med salt och peppat.
12. Lägg antingen upp direkt i skålar eller servera ur vackra glasburkar som ni kan dekorera med till exempel ett rött sidenband.
Sill är både sött och syrligt tack vare inläggningen och vi hittar också sälta och umami. Här bör man välja ett vin med restsötma, ett Alsacevin är ett säkert kort. Alsace-viner har ofta en fin restsötma, friskhet och en härlig fyllighet vilket passar den feta fiskens textur.
Även Riesling funkar fint till sill.
129 kr
En tidlös och ambitiös riesling med frisk syra och toner av citrus, lime, krispiga gröna äpplen och persika.
De perfekta snittarna till julminglet. Juliga aptitretare som är lätta att göra.
Julen och julmaten närmar sig med stormsteg, men vad ska man välja för vin till julbordet?