Von Wallberg Riesling Trocken
129 kr
En tidlös och ambitiös riesling med frisk syra och toner av citrus, lime, krispiga gröna äpplen och persika.
Julen och julmaten närmar sig med stormsteg, men vad ska man välja för vin till julbordet?
När du ska välja vin till julbordet finns det vissa saker att tänka på för att få till den perfekta kombinationen till den svenska julmaten.
Det är alltid klurigt att välja vin till en ”buffé” eftersom det är så många olika rätter och smaker som samlas på tallriken. Här gäller det alltså att välja ett vin som passar till mycket.
Vi kommer nedan berätta hur du ska tänka när du väljer vin till julbordet, och ett mousserande till skaldjursjulbord som vi ser blir allt mer populärt runt om i landet.
Det klassiska julbordet inleds traditionsenligt med sill. Sill är både sött och syrligt tack vare inläggningen och vi hittar både sälta och umami. Flera sillsorter brukar samlas på julbordet och kan skilja sig mycket i smak beroende på sin inläggning. Är sillen inlagd i crème fraîche-baserad eller klar sås? Är den kanske smaksatt med curry eller senap? Här bör du välja ett vin med restsötma. Alsace-viner som detta har ofta en fin restsötma, pigg syra och en bra fyllighet och blir därmed perfekta följeslagare till många av sillarna.
Många föredrar däremot ett torrt vin och då är passar det utmärkt med ett vitt vin av druvan riesling.
Von Wallberg Riesling Trocken är ett torrt och friskt vin med härliga citrustoner, där syran i vinet möter upp syrligheten från lagen och bidrar till en bra kombination med sillen som är en fet och oljig fisk.
Vinets fruktiga toner balanserar sötman som vi ofta hittar i sillens lag. Von Wallberg Riesling Trocken friskhet balanserar alltså de feta fiskarnas struktur. Förutom till sill så passar vinets torra och friska struktur också utmärkt till gravad och kallrökt lax.
Restsötman vi hittar i vinet är också viktig när det kommer till annan julmat, för om det är en grundsmak som vi hittar i många rätter på julbordet så är det just sötma. Gravlaxsås, rödbetssallad, senap och majonnäs är tillbehör vi återfinner på julbordet som vinner på att paras ihop med ett lite sötare vin.
När vi äter något sött vill vi att det vi har i glaset ska vara något sötare för att helhetsintrycket ska bli så balanserat som möjligt.
En annan grundsmak vi hittar på julbordet är beska i form av brysselkål och grönkål. Även beska på tallriken paras bäst ihop med fruktighet i glaset då sötma dämpar beska – som ju inte är en allt för angenäm smak.
Vad beträffar den höga halten sälta vi hittar i julmat har Von Wallberg Riesling Trocken en frisk syra som klarar av den också. Sälta dämpar nämligen syra, så om vi har en riktigt salt rätt krävs det att vinet har en hög syra så att det finns ”lite att ta av”.
Samma tänk gäller vad beträffar kötträtterna på julbordet som prinskorv, köttbullar och skinka. Återigen handlar det om ganska feta rätter med hög sälta och vill även här ha ett vin med bra struktur och pigg syra som Von Wallberg Riesling Trocken. Sist men inte minst är druvan riesling en av de få som faktiskt fungerar till ägg som generellt är ganska svårmatchat till vin. Så ägghalvor och omelett kommer också till sin rätt med detta vintips.
Väljer du istället ett rött vin – kom ihåg att inte välja ett allt för fylligt vin då ett sådant skulle kunna köra över fiskrätterna. Men vi tar det från början.
Vad beträffar just sillen ska rödvin undvikas då risken är att smaken blir metallisk när sillens sötma och sälta plockar fram rödvinets sträva tanniner. Men till resterande rätter på julbordet kan alltså ett rött vin passa utmärkt. Välj ett vin med mycket frukt.
Fruktighet i vinet möter likt restsötma de söta smakerna i maten och skapar balans. När du väljer ett rött vin vill du också ha ett lite lättare alternativ då vinets struktur ska passa till fisk såväl som till grönsaker och kött. Ett vin på druvan pinot noir är ett fantastiskt val då dessa viner ofta uppvisar en lättare munkänsla än många andra druvor.
En utmärkt matchning är Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir. Det här vinet har kryddig smak med inslag av fat, jordgubbar, hallon, färska örter, nougat och vanilj och passar framförallt till kötträtterna på julbordet som julköttbullar, revbensspjäll och julskinka.
Bouchard Aîné Pinot Noir har också en fräsch syra, vilket är tacksamt – för att inte säga nödvändigt – till våra salta julbordsfavoriter. Vinets bärighet och subtila kryddighet gör det till en fin följeslagare som balanserar både sälta och fetma på jultallriken. Även om det har en något lägre alkoholhalt än vissa andra viner, bidrar syran till att lyfta fetare rätter och skapa en god kombination som känns både lättare och fräschare. Ett vin som verkligen fungerar till julens många smaker.
Du kan även välja ett vin med lite högre alkoholhalt. Alkohol hackar nämligen fett, så om vi äter en fet rätt, vilket många av rätterna på julbordet är, uppfattas den som något lättare om vi har ett vin med lite högre alkoholhalt i glaset.
En allt mer populär tradition som vi ser mer och mer av är skaldjursjulbordet och man kan verkligen förstå varför. Lyxigt, gott och man sitter länge och äter medan man umgås med nära och kära. På skaldjursjulbordet hittar vi diverse skaldjur, krabba, hummer, räkor och kräftor tillsammans ostron och ofta en härlig hummersoppa. Dessutom brukar vi återfinna sillbordet även här. Till detta julbord är Von Wallberg Riesling Trocken ett suveränt vinval.
Rieslingdruvan är ytters tacksam när det gäller att matcha vin till just skaldjur. Druvan genererar viner med en nästan oljig karaktär och hög syra samt en frisk mineralisk smak som gifter sig med havets toner.
Von Wallberg Riesling Trockenhar också en fruktig stil vilket går väldigt bra ihop med skaldjur som räka, hummer och kräfta vars kött naturligt har en söt smak. Den fruktiga karaktären tillsammans med vinets friska syra axlar också sillbuffén galant.
En annan klassiker till skaldjur, kanske främst till hummer och ostron, är ju mousserande vin och det är verkligen en elegant kombination. Prosecco Pizzolato Organic har en frisk hög syra, fin mousse i munkänslan samt fruktig smak och prickar med det in de kriterier som krävs för att passa perfekt till ett skaldjursjulbord. Friskheten i vinet klarar fint av sältan som är närvarande i den här typen av bufféer och balanserar dessutom de syrliga citronbaserade såserna som ofta återfinns till skaldjuren.
Vinets mousserande struktur skapar en fyllig munkänsla som fungerar utmärkt till både mixad hummersoppa och rom av alla dess slag då strukturerna i vinet och maten speglar varandra. Vinets fruktighet lockar fram smakerna från skaldjursköttet.
Sist men inte minst ska vi komma ihåg att bubblor liksom alkohol hackar fett och under en lång sittning med skaldjur, soppa, röror och andra mättande tillbehör kan bubbel vara en god idé som måltidsdryck då vi på det viset erhåller en lättare helhetsbild av måltiden.
129 kr
En tidlös och ambitiös riesling med frisk syra och toner av citrus, lime, krispiga gröna äpplen och persika.
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
En lyxig rätt med klassiska smaker. Perfekt till ett lyxigt och klassiskt vin.
Vi listar några av de populäraste hummerrätterna och rekommenderar ett vin som passar till.
Bubbel på nyårsafton är en klassiker och vi slår ett för att dricka den ädla drycken genom hela menyn.
9 enkla tips på hur du kan duka ett vackert julbord med små medel.
Vintips till julens läckerheter!
Att hitta ett enda vin som passar till alla julbordets rätter är näst intill en omöjlighet...
Bästa tipsen på goda viner till julmaten.
Vilka snittar kan du slänga ihop till julminglet? Här har vi tipsen!