Bestheim Pinot Gris Premium Réserve
115 kr
Storsäljande klassiker från Alsace som aldrig går ur tiden. Passar till de flesta former av bufféer, asiatiskt, ostbrickor, fisk och skaldjur.
Julen och julmaten närmar sig med stormsteg, men vad ska man välja för vin till julbordet?
När du ska välja vin till julbordet finns det vissa saker att tänka på för att få till den perfekta kombinationen till den svenska julmaten.
Det är alltid klurigt att välja vin till en ”buffé” eftersom det är så många olika rätter och smaker som samlas på tallriken. Här gäller det alltså att välja ett vin som passar till mycket och nedan kommer vi att berätta hur du ska tänka när du väljer vin till julbordet.
Vi kommer också att rekommendera ett vitt och ett rött till klassiskt julbord samt ett vitt och ett mousserande till skaldjursjulbord som vi ser blir allt mer populärt runt om i landet.
Det klassiska julbordet inleds traditionsenligt med sill. Sill är både sött och syrligt tack vare inläggningen och vi hittar också sälta och umami. Flera sillsorter brukar samlas på julbordet och kan skilja sig mycket i smak beroende på sin inläggning. Är sillen inlagd i crème fraîche-baserad eller klar sås? Är den kanske smaksatt med curry eller senap?
Här bör du välja ett vin med restsötma, Bestheim Pinot Gris är ett utmärkt förslag. Alsace-viner som detta har ofta en fin restsötma, pigg syra och en bra fyllighet och blir därmed perfekta följeslagare till många av sillarna.
Många föredrar ett torrt vin och då är passar det utmärkt med ett vitt vin av druvan riesling. Ruppertsberger Imperial Riesling är ett friskt vin med härligt fruktiga toner, syran i vinet möter upp syrligheten från lagen. Rieslingviner genererar i mjuka viner med en nästan oljig munkänsla vilken möter upp och bildar till en bra kombination med sillen som är en fet och oljig fisk. Vinets fruktiga toner balanserar sötman som vi ofta hittar i sillens lag. Ruppertsberger Imperial Riesling lena munkänsla matchar alltså de feta fiskarnas struktur. Förutom till sill så passar vinets mjuka och oljiga struktur också utmärkt till gravad och kallrökt lax.
Restsötman vi hittar i vinet är också viktig när det kommer till annan julmat, för om det är en grundsmak som vi hittar i många rätter på julbordet så är det just sötma. Gravlaxsås, rödbetssallad, senap och majonnäs är tillbehör vi återfinner på julbordet som vinner på att paras ihop med ett lite sötare vin.
När vi äter något sött vill vi att det vi har i glaset ska vara något sötare för att helhetsintrycket ska bli så balanserat som möjligt.
En annan grundsmak vi hittar på julbordet är beska i form av brysselkål och grönkål. Även beska på tallriken paras bäst ihop med fruktighet i glaset då sötma dämpar beska – som ju inte är en allt för angenäm smak.
Vad beträffar den höga halten sälta vi hittar i julmat har Ruppertsberger Imperial Riesling en frisk syra som klarar av den också. Sälta dämpar nämligen syra, så om vi har en riktigt salt rätt krävs det att vinet har en hög syra så att det finns ”lite att ta av”.
Samma tänk gäller vad beträffar kötträtterna på julbordet som prinskorv, köttbullar och skinka. Återigen handlar det om ganska feta rätter med hög sälta och vill även här ha ett vin med bra struktur och pigg syra som Ruppertsberger Imperial Riesling. Sist men inte minst är druvan riesling en av de få som faktiskt fungerar till ägg som generellt är ganska svårmatchat till vin. Så ägghalvor och omelett kommer också till sin rätt med detta vintips.
Väljer du istället ett rött vin – kom ihåg att inte välja ett allt för fylligt vin då ett sådant skulle kunna köra över fiskrätterna. Men vi tar det från början.
Vad beträffar just sillen ska rödvin undvikas då risken är att smaken blir metallisk när sillens sötma och sälta plockar fram rödvinets sträva tanniner. Men till resterande rätter på julbordet kan alltså ett rött vin passa utmärkt. Välj ett vin med mycket frukt.
Fruktighet i vinet möter likt restsötma de söta smakerna i maten och skapar balans. När du väljer ett rött vin vill du också ha ett lite lättare alternativ då vinets struktur ska passa till fisk såväl som till grönsaker och kött. Ett vin på druvan pinot noir är ett fantastiskt val då dessa viner ofta uppvisar en lättare munkänsla än många andra druvor.
Ett bra alternativ är Revenge of The Little Pig. Det här vinet har kryddig smak med inslag av fat, jordgubb och körsbär och passar framförallt till kötträtterna på julbordet som julköttbullar, revbensspjäll och julskinka men har alltså en så pass lätt kropp att det också funkar till julens fiskrätter.
Revenge of The Little Pig har också en fräsch hög syra som vilket är tacksamt för att inte säga nödvändigt till våra salta favoriträtter. Vinets alkoholhalt är också en fin egenskap när det vaknas julmat. Alkohol hackar nämligen fett, så om vi äter en fet rätt, vilket många av rätterna på julbordet är, uppfattas den som något lättare om vi har ett vin med lite högre alkoholhalt i glaset.
En allt mer populär tradition som vi ser mer och mer av är skaldjursjulbordet och man kan verkligen förstå varför. Lyxigt, gott och man sitter länge och äter medan man umgås med nära och kära. På skaldjursjulbordet hittar vi diverse skaldjur, krabba, hummer, räkor och kräftor tillsammans ostron och ofta en härlig hummersoppa. Dessutom brukar vi återfinna sillbordet även här. Till detta julbord är R Riesling ett suveränt vinval.
Rieslingdruvan är ytters tacksam när det gäller att matcha vin till just skaldjur. Druvan genererar viner med en nästan oljig karaktär och hög syra samt en frisk mineralisk smak som gifter sig med havets toner.
R Riesling har också en fruktig stil vilket går väldigt bra ihop med skaldjur som räka, hummer och kräfta vars kött naturligt har en söt smak. Den fruktiga karaktären tillsammans med vinets friska syra axlar också sillbuffén galant.
En annan klassiker till skaldjur, kanske främst till hummer och ostron, är ju mousserande vin och det är verkligen en elegant kombination. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Molesme har en frisk hög syra, fin mousse i munkänslan samt fruktig smak och prickar med det in de kriterier som krävs för att passa perfekt till ett skaldjursjulbord. Friskheten i vinet klarar fint av sältan som är närvarande i den här typen av bufféer och balanserar dessutom de syrliga citronbaserade såserna som ofta återfinns till skaldjuren.
Vinets mousserande struktur skapar en fyllig munkänslan som fungerar utmärkt till både mixad hummersoppa och rom av alla dess slag då strukturerna i vinet och maten speglar varandra. Vinets fruktighet lockar fram smakerna från skaldjursköttet.
Sist men inte minst ska vi komma ihåg att bubblor liksom alkohol hackar fett och under en lång sittning med skaldjur, soppa, röror och andra mättsamma tillbehör kan bubbel vara en god idé som måltidsdryck då vi på det viset erhåller en lättare helhetsbild av måltiden.
115 kr
Storsäljande klassiker från Alsace som aldrig går ur tiden. Passar till de flesta former av bufféer, asiatiskt, ostbrickor, fisk och skaldjur.
149 kr
Eleganta franska bubblor med fräschör! Finns i alla butiker.
En lyxig rätt med klassiska smaker. Perfekt till ett lyxigt och klassiskt vin.
Hummer är ett lyxigt skaldjur som kan serveras i många olika former. Likt alla kräftdjur är...
Här kommer förslag på några riktigt goda rätter som passar perfekt på nyårsafton. Recepten är framtagna...
Bubbel på nyårsafton är en klassiker och vi slår ett för att dricka den ädla drycken genom hela menyn.
9 enkla tips på hur du kan duka ett vackert julbord med små medel.
Vintips till julens läckerheter!
Att hitta ett enda vin som passar till alla julbordets rätter är näst intill en omöjlighet...
Julens mat är full av smak men hur matchar man alla dessa smaker till vin? Vi...