Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Ugnsbakad lax med tapenadetäcke

Tapenade kommer från södra Frankrike och är en röra med oliver, kapris, och olivolja. Den kan också vara smaksatt med till exempel vitlök, citron, sardeller, persilja eller basilika. Ljuvligt gott tillsammans med fisk! Till denna rätt passar ett friskt och fruktigt rosévin.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 hel laxsida med skinn, ca 700 g, urbenad
1 dl färdig tapenade
600 g sötpotatis
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering:
väldressad grönsallad
citron, skal och saft

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.


2. Skölj och skär potatisen i centimetertjocka stavar.


3. Lägg dem på en smord plåt och droppa över lite olivolja. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter tills de fått lite färg. Salta ordentligt.


4. Sänk värmen till 200 grader.


5. Lägg laxen på en smord plåt eller ugnsform.


6. Salta och peppra fisken ordentligt och bred tapenaden över hela. Baka i ugnen cirka 20-25 minuter.


7. Ställ in potatisen igen cirka 5 minuter så den blir varm.


8. Servera med en god väldressad grönsallad samt citronklyftor för den som vill ha extra syra på laxen.

Recept och styling: Liselotte Forslin
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER