Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
Chatå Tjohej by Per Andersson
Chatå Tjohej by Per Andersson

Chatå Tjohej by Per Andersson

99 kr

Artnr: 58725

Om vinet

"Hur får man fram det perfekta vita vinet?" - så sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen och vann överlägset. Morfar var uppvuxen på Chatå Tjohej på Siciliens västra kust, kanske Italiens stoltaste vingård och den enda helt utan anor.

Druvorna till detta vin heter Zibibbo, Cataratto, Grillo och Grecanico, samma namn som familjens peruanska nakenhundar. (Är inte alla hundar nakna?)

Liksom hundarna är detta vin sprattlande livligt, väldoftande och fullt av karaktär. Man kan känna smaker som kärleksfullt skurna päronhalvor, honungsmelon, sicilianska citroner, ungdomlighet och örter. Har man en tränad gom, är sommelier eller galen kan man kanske känna dofter som drejningskurs, fallskärm och brevpress.

Min morfar hävdade alltid att man skulle trampa druvorna med nacken. Men eftersom nacktrampning både är tidskrävande och farligt har detta vin pressats på modernt vis för att sedan jäsas på ståltank. Efter jäsning och lagring har vi nogsamt provat vinet och till och med morfar har godkänt det och glatt utropat ”ett nästan kriminellt krispigt vitt vin”, ett uttryck vi ibland slänger oss med här på Sicilien. Med hopp om total trevnad! Skål med omnejd!

Specifikationer

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Liknande viner

Recepttips till vinet

Lax och sparris med basilikamajonnäs
35 min

Lax och sparris med basilikamajonnäs

Bakade i papper blir både lax och sparris smakrika och saftiga, med fin krydda från citronen. En örtig majonnäs fulländar festen. Serveras med fördel tillsammans med en krispig riesling.