Barbera
Barbera är en italiensk populär druva som verkligen är på frammarch. Från att ha varit grunden till enkla bordsviner till att leverera komplexa och brett populära viner. Barbera genererar i en saftig och fruktig juice med hög syra och mjuka tanniner.
Ursprung & områden
Barbera har sitt ursprung i Piemonte i nordvästra Italien, där har den odlats i århundraden. Druvan är särskilt förknippad med områdena Asti, Alba och Monferrato. Även om barbera är starkt knuten till italien så odlas den utanför europa, bland annat i Kalifornien, Australien och Argentina.
Doft & smak
Barbera är känd för sin intensiva fruktighet och höga syra, några vanliga smaker är:
- Fruktiga toner: Körsbär, hallon, plommon och björnbär.
- Blommiga noter: Rosor och violer.
- Kryddiga inslag: Svartpeppar, lakrits och kanel.
- Jordiga noter: En hint av jord, särskilt i viner från äldre vinstockar.
- Ekfatstoner: Vanilj och choklad, kan hittas i viner som har lagrats på ekfat.
Mat till barbera
Barbera är känd som pizzadruvan! Letar du efter vin till pizza är en italiensk barbera ett säkert kort. Barbera är också en utmärkt partner till andra italienska delikatesser som pasta med tomatsås, spaghetti bolognese och lasagne.