Cuvée Castelo Blanc de Blancs Brut
79 kr
Premiär för ett frisk bubbel med elegant smak och krispig fräschör
En rätt som aldrig går ur tiden och som är mångas favoritmat är pizza, vilket vi verkligen förstår. Man kan experimentera oändligt med nya smakkombinationer och variera mellan olika toppings till pizzan. Generellt kan man dock säga att pizzan består av grundsmakerna sötma som kommer från tomatsåsen, umami och sälta som vi hittar i pålägg som skaldjur och lufttorkad skinka, beska som vi kan hitta i oregano och ruccola och syra som kommer från exempelvis citron och färsk tomat. Alla dessa grundsmaker samlas på ett lager härlig smält ost som bidrar med fett.
Det finns många olika stilar på pizza och att säga att ett vin passar till pizza skulle såklart vara en aning förenklat. Men om du ska köpa ett vin till många olika pizzor skulle ett med druvan gamay funka väl. Det fina med gamay är att den skapar så pass fruktigt generösa och elegant strukturerade viner att den passar i väldigt många sammanhang. Vinet bör också ha en pigg syra som lättar upp intrycket av den ”feta” rätten och bidrar till ett fräschare helhetsintryck.
Nedan har vi samlat våra bästa vintips till några av svenskarnas favoriter.
Välj ett lätt och fruktigt vin – riktigt bra till en napolitansk pizza med burrata och gremolata. Testa gärna eleganta Château Les Trois Manoirs som med sin balanserade syra och fruktiga toner lyfter fram den krämiga burratan och de fräscha smakerna från gremolatan, utan att överväldiga pizzans lätthet. Ett glas under tiden degen jäser är inte heller fel.
Löjromspizzan är en storfavorit att både laga hemma och äta på restaurang. Den är perfekt att dela på som en förrätt till ett glas champagne, förslagsvis lyxiga Crémant de Bourgogne les lavots. Löjromspizzan passar även att laga som en lyxig del av buffén i sällskap av en härlig chardonnay.
Pizza bianco är vad det låter som att vara – en vit pizza. Här har den traditionella tomatsåsen gett plats åt ljus topping som ricotta, crème fraiche eller lökcrème. Sedan toppas pizzan med det som önskas, grönsaker, kött, parmesan osv. Till pizza bianco är det gott med ett vitt aromatiskt vin med härlig fruktighet och frisk syra. Vinets aromatiska toner matchar umamirika smaker på pizzan som ost, svamp och sardeller medans vinets fruktiga inslag balanserar beska grönsaker som till exempel grönkål eller sparris. Vinets syra krävs för att lätta upp helhetsintrycket av pizza men möter också upp syrliga ingredienser vi ofta hittar på just pizza bianco som citron! Det går även fint med ett fruktigt bubbel.
Till en vegetarisk pizza är ett mjukt rött eller ett fylligt vitt vin idealiskt. För ett rött vin skulle Château Morillon passa utmärkt. Dess kryddiga, fruktiga karaktär balanserar de sötare tonerna från grönsakerna och kompletterar smakerna utan att ta över.
För en kebabpizza med sina många smaker och en touch av pepprighet från peperoni, skulle Lunadoro Pagliareto vara ett utmärkt val. Vinets fylliga karaktär och kryddiga toner möter kebabens saftiga textur. Det balanserar de feta inslagen på ett bra sätt.
Pizzabullar är verkligen ett praktiskt tilltugg, enkelt att laga, perfekt att frysa in och ta med på till exempel strandutflykten, god del av buffén men framförallt också ett supergott snacks till fördrinken. Ett friskt mousserande vin eller rosévin till pizzabullar passar utmärkt. Vi rekommenderar In the MOOD for Rosé. En frisk syra i vinet lättar upp feta komponenter som ost samtidigt som den harmoniseras av rättens salta ingredienser som skinka.
Smördegspizza är verkligen enkelt att slänga ihop eftersom du köper en färdig deg – resultatet blir en saftig men ändå knaprig pizzabotten och frasiga kanter. Servera gärna smördegspizzan i små bitar till ett aromatiskt vitt vin som Von Wallberg Riesling Trocken eller till ett italienskt mousserande vin!
Till en capricciosa-pizza skulle Periquita Reserva vara ett utmärkt val. Vinet har en rik och fruktig smakprofil som möter de klassiska smakerna av skinka, svamp och ost på pizzan. Vinets mjuka tanniner och subtila kryddighet kompletterar pizzans fyllighet och balans, vilket skapar en smakupplevelse utan att övermanna de rena smakerna. Ibland är det enkla det godaste.
Skaldjurspizza kan vara en vattendelare när det kommer till att välja vin. Vissa menar att ett pizzavin alltid är rött medans andra menar att det krävs ett vitt vin för att inte köra över skaldjurens smak på pizzan. Vi kommer att rekommendera både ett rött och ett vitt vin som vi tycker passar till denna utsökta pizza. Det röda vinet ska vara mjukt och ha snälla tanniner så att vi inte riskerar att det bildas en metallisk smak mellan vin och exempelvis musslor. Vinet bör också vara mjukt och lite lättare i kroppen som Revenge of The Little Pig. Det vita vinet får gärna vara av sorten riesling som speglar skaldjurens smak väl, rieslingsviner har ofta en lite oljig munkänsla vilket går fint ihop med den feta osten. Här väljer vi Ruppertsberger Imperial Riesling.
En riktigt god salamipizza med umami och sälta som får det att vattnas i munnen. Till den här pizzan väljer vi ett medelfylligt vin med frisk syra som klarar av den salta korven. Sälta i mat tämjer nämligen syra i vin. Vi väljer också ett vin med aromatiska toner som möter upp umamin i korven och nötterna. Testa gärna Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic som checkar av alla dessa attribut!
79 kr
Premiär för ett frisk bubbel med elegant smak och krispig fräschör
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
149 kr
Mogen och klassisk Médoc Cru Bourgeois efter 10 års lagring på flaska!
239 kr
Fyllig, generös och kryddig rödvinsbox gjord på 100% tempranillo
249 kr
Bäst prisad fransk chardonnay. Vinet är generöst och fruktigt, utmärkt till fisk- och skaldjur.
199 kr
Ett friskt och krispigt vitt från soliga Spanien, med toner av persika, melon, krispiga päron och solmogen citrus.
Härligt höstig pizza med pumpa, fänkålskryddad salsiccia, grönkål och mozzarella. Servera gärna i sällskap med ett glas rött från Italien.
Hemgjord pizza - gott och kul att laga. Här toppar vi med champinjoner och körsbärstomater. Mums!
Snabblagad sparrispizza. En pizza bianca med den ljuvliga primören sparris!
Pizzabullar – den perfekta picknick eller mingelmaten. Av färdig pizzadeg gör du snabbt de här bullarna med tomat, mozzarella, spenat och parmaskinka.
Pappas potatispizza gjordes på en vanlig, rektangulär svenne-ugnsplåt, i hyresrätt-på-Södermalm-ugn. /Petter Alexis Askergren
En lättlagad och supergod vegetarisk pizza bianco med topping av fänkål, dill, Västerbottensost och crème fraiche.
En riktigt pizzafavorit hos många! Perfekt som middag eller som småbitar till fördrinken.
Alla älskar pizza, denna variant är lika god som förrätt som varmrätt.
Pizzabullar fyllda med röd pesto eller en grön röra. Gott och enkelt tilltugg!
Alla älskar pizza! I den här varianten läggs nästan alla pålägg på efter gräddning.
En supersnabb pizza med svamp och pinjenötter, där botten är frasig smördeg.
Flammkuchen är en tunn pizzavariant från Alsace!