Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Pasta med smörbakad tomatsås

En lyxigare variant av pasta och tomatsås. Denna smörbakade tomatsås lyfter vardagspastan till nya höjder. Vill du ha såsen helt vegetarisk kan du utesluta sardellerna och ersätta med lite mer salt istället. Tomater och rött vin med hög syra är bästa vänner. Välj därför gärna ett rött vin.

Vintips till receptet
164 kr

Ingredienser

400 g linguinepasta
1 kg romanticatomater på kvist
6-8 sardellfiléer
3-4 vitlöksklyftor
50 g smör
1 dl riven parmesan
1 kruka basilika
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering
125 g burrata eller buffelmozzarella

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.


2. Dela tomaterna i halvor och lägg i en stor bunke.


3.  Hacka sardellerna och blanda i.


4.  Skala och skiva vitlöken och lägg i den. Blanda om ordentligt.


5.  Häll lite olivolja i en stor långpanna och fördela tomatblandningen i ett lager.


6.  Skiva smöret tunt och lägg över. Salta och peppra ordentligt.


7. Baka i ugnen cirka 20 minuter tills tomaterna precis börjat fått färg.


8.  Lägg försiktigt tomaterna med den härliga skyn i en stor kastrull. Mosa lätt med en potatisstöt så tomaterna spricker och det blir en grov sås. Låt den koka ihop 5 minuter utan lock.


9.  Lägg i parmesanen och nästan alla basilikablad. Låt det sjuda ytterligare några minuter.


10. Smaka av med salt och ordentligt med svartpeppar. Håll varmt under lock.


11.  Koka pastan och häll av.


12.  Blanda pastan med såsen och bjud burratan eller mozzarellan till. Dekorera med resten av basilikabladen.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER