Korv – 3 goda korvrecept
Korv är mångas favorit och en väldigt användbar ingrediens. Korv är en av de äldsta mattraditionerna vi har – från forntida Mesopotamiens lufttorkade varianter till dagens smakrika salsiccia, bratwurst och falukorv. Vi svenskar har en alldeles speciell relation till korven, inte minst genom falukorven som har sina rötter i 1600-talets Falu koppargruva. Och visste du att korven till och med har fått en egen högtidsdag? Korvens dag firas den 12 mars. Här har vi samlat tre av våra favoriträtter med korven som huvudroll – självklart med anpassade vintips!
Hur matchar man vin till korv?
Korv är en råvara som bjuder på fylliga smaker, sälta och ofta lite kryddor – vilket gör den god till vin. Nyckeln ligger i balansen, en smakrik och fet korv behöver nämligen en dryck som kan balansera dess textur och kryddighet. Ett fruktigt och kryddigt rött vin är ofta ett säkert kort, gärna Periquita Reserva. Ett vin med toner av mörka bär, plommon och mjuka tanniner lyfter korvens sälta och kryddighet, samtidigt som det skapar en harmonisk smakupplevelse.
1. Salsiccafärs och tagliatelle
Salsicciafärssås med rostad salvia, tomatsallad och tagliatelle är en underbart god pastasås där den smakrika salsiccian får stå i centrum tillsammans med mustiga tomater, aromatisk rostad salvia och en fräsch tomatsallad. Pastan fångar upp den kryddiga färssåsen på bästa sätt, och rätten är en perfekt blandning av rustikt och elegant.
2. Korvgryta med chili och choklad
Den här mustiga korvgrytan med chili och choklad tar inspiration från det mexikanska köket och låter chili, mörk choklad och kryddig korv skapa en smakexplosion i munnen. Tomatsåsen får en extra dimension och mustighet genom chokladen, medan chilins hetta balanseras av korvens sälta. Servera med ris eller ett gott bröd för att fånga upp all den goda såsen.
3. Kryddig korvar och rostad potatis
Stekta, smakrika korvar möter knaprig rostad potatis och en fräsch örtkräm i den här enkla men otroligt goda rätten. Kombinationen av spröd potatis, saftig korv och syrlig crème fraiche med färska örter ger en perfekt balans mellan sälta och friskhet.