Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Pinotage

Pinotage har blivit en symbol för sydafrikansk vinproduktion och är landets mest odlade röda druva. 

Ursprung & områden

Pinotage skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University i Sydafrika. Syftet var att kombinera pinot noirs fina kvaliteter med den robusta och lättodlade cinsaut. Resultatet blev en druva med god resistens mot sjukdomar och förmågan att trivas i Sydafrikas varma klimat. Några kända distrikt i Sydafrika som tillhandahåller druvan är Stellenbosch, Paarl, Swartland och Wellington. Vi kan även hitta pinotage i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland.

Doft & smak

Pinotage bjuder på smaker som:

  • Fruktiga toner: Mörka bär som björnbär, blåbär och plommon.
  • Rökiga och jordiga Noter: Tjära, rök, och ibland bränt gummi, vilket är karaktäristiskt för vissa Pinotage-viner.
  • Kryddiga insalg: Svartpeppar, lakrits och kryddnejlika.
  • Choklad och kaffe: Gäller främst om viner har genomgått ekfatslagring.

Mat till pinotage

Servera med fördel pinotage till grillat kött – gärna nöt, lamm eller vilt. Pinotage är en utmärkt partner till Amerikansk BBQ och revbenspjäll!

revbensspjäll med glaze_beskuren

Recept rostbiffssmörgås med srirachamajonnäs

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Recept rostbiffssmörgås med srirachamajonnäs
Ida Fürst bild
30 min

BBQ-kryddad rostbiffsmörgås

En riktigt lyxig varm macka med BBQ-kryddad rostbiff och Srirachamajonnäs. Supergott med ett fruktigt rött vin.

Bäst pris på Systembolaget
Smörig, ekad, rund & fruktig i en rymlig 1L-flaska - 98 kronor

LÄS MER