Sauvignon blanc är är en druva som skapar friska och aromatiska viner. Sauvignon blanc odlas i många av världens främsta vindistrikt och erbjuder stor variation på stil beroende på hantering och växtplats! Namnet kommer från det franska ordet ”sauvage” som betyder vild, vilket hänvisar till druvans ursprung som en vildväxande vinranka.
Ursprung & områden
Sauvignon Blanc härstammar från Loire-dalen i Frankrike, här den har odlats i århundraden. Här hittar vi berömda appellationer som Sancerre och Pouilly-Fumé, kända för sina mineralrika och eleganta sauvignon blanc-viner. Druvan har även starka rötter i franska Bordeaux. Nya Zeeland är en stor producent av druvan, i synnerlighet Marlborough-regionen. Här hittar vi sauvignon blanc viner med intensiva och aromatiska toner och smak av tropisk frukt. Andra kända områden som odlar druvan är Kalifornien, USA och Chile.
Doft & Smak
Sauvignon Blanc är en aromatisk och frisk druva, smaker som vi brukar kunna hitta i vinerna är:
- Citrusfrukter: Citron, lime och grapefrukt.
- Tropiska frukter: Passionsfrukt, ananas och mango.
- Gröna noter: Krusbär, svartvinbärsblad, gröna äpplen, nässlor, boxbom och sparris.
- Mineralitet: Våta stenar och krita, detta gäller särskilt viner från Loire-dalen.
Skördas tidigt
Sauvignon blanc är en druva som vinmakaren ofta väljer att skörda tidigt. Detta för att bevara den höga syran och de friska aromerna.
Mat till sauvignon blanc
Sauvignon Blanc är en utmärkt följeslagare till en rad rätter! Tack vare sin friska syra och aromatiska attribut är det en god vän till sallader, skaldjur såväl som de asiatiska köket. Sauvignon blanc är också en mycket god vän till den syrliga osten getost!