Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

3 goda tapas

Små goda tapas som får oss att drömma oss bort till solvarma Spanien. Till dessa delikata munsbitarna njuter vi traditionsenligt av ett glas fruktigt mousserande vin. Vinets syra möter upp och harmoniserar med friskheten från tomaterna, medan vinets frukt hjälper till att balansera chilihettan vi hittar i dom goda grillade champinjonerna.

Vintips till receptet
79 kr

Ingredienser

Pintxos med paprika- och manchegokräm
12 skivor baguette
3 msk olivolja till stekning
1 burk grillad paprika i olja, 200 g
2 dl riven manchegoost + lite mer till servering
reganokvistar

Grillade champinjoner
12 stora champinjonhattar
2 vitlöksklyftor
50 g smör
½ dl olivolja
1 dl ströbröd
1 dl riven parmesan
½ tsk chiliflakes
20 g hackad bladpersilja + några blad till dekoration
Flingsalt och nymald svartpeppar

Pan con tomate med serrano-skinka
12 skivor baguette
2 vitlöksklyftor
12 körsbärstomater
6 skivor serranoskinka
olivolja
Crema di balsamico
2 msk rostade pinjekärnor
Flingsalt och nymald svartpeppar

 

Gör så här

Pintxos med paprika- och manchegokräm

Snabbt och makalöst gott med söt paprika och salt manchego.

1. Stek bröden gyllene i olja på båda sidor.

2. Låt paprika rinna av och kör den i matberedare till en kräm.

3. Blanda i den rivna manchegon och fördela på bröden.

4. Toppa med oregano och ytterligare lite riven manchego.

 

Grillade champinjoner

En klassisk tapas. Så gott och lite matigare.

5. Sätt ugnen på 225°C. Skär bort skaften från hattarna och hackad dem fint. Skala och hacka vitlöken och stek den och svamphacket mjukt i smör och olja.

6. Blanda i ströbröd, parmesan, chiliflakes och persilja. Salta och peppra efter smak.

7. Fördela det i svamphattarna och ställ på en bakpappersklädd plåt. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.

8. Låt svalna ca 10 minuter innan servering. Garnera med lite persiljeblad.

 

 Pan con tomate med serrano-skinka

Man gnider ofta rostat bröd med en tomathalva och en vitlöksklyfta i Spanien. Det kallas ”pan con tomate”.

9. Rosta brödskivorna. Skala vitlöken och gnid in ena sidan av bröden med dem.

10. Dela tomaterna och gnid dem mot bröden med snittytorna ner så de mosas. Salta och peppra. Ringla över olivolja.

11. Dela skinkbitarna på längden och fördela dem ovanpå. Ringla över lite crema di balsamico och toppa med pinjekärnor.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Apertivo bubbel
Liselotte Forslin_Pressbild_03
45 min

Aperitivo

Aperitivo – en perfekt start på kvällen. Bjud på en italiensk aperitivo och ett glas bubbel!