Aperitivo
Aperitivo – en perfekt start på kvällen. Bjud på en italiensk aperitivo i väntan på grillen! Varma druvor med krämig burrata, salta bakade oliver och parmigiano reggiano med honung och pinjekärnor tillsammans med gott i glasen är en perfekt start på en härlig kväll. Välj din dryck bland klassiska italienska favoriter, vi rekommenderar italienskt bubbel med frisk syra och fruktiga toner.
Ingredienser
Burrata med varma druvor
1 ask röda druvor, 500 g
1 förp burrata, 100 g
2 msk olivolja
crema di balsamcio
flingsalt och nymald svartpeppar
Bakade oliver med rosmarin och citron
1 burk, à 290 g kalamata-oliver
2-3 kvistar färsk rosmarin
1 ekologisk citron, skalet
2 msk olivolja
Parmigiano reggiano med honung och rostade pinjekärnor
200 g parmigiano reggiano
1/2 dl flytande honung
2 msk pinjekärnor
Gör så här
Burrata med varma druvor
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Klipp druvorna i 4 mindre klasar. Häll oljan i en liten ugnsform och lägg i druvorna och blanda om.
3. Baka ca 20-25 minuter mitt i ugnen tills de fått färg och sjunkit ihop lite. Bryt burratan mitt itu och lägg den på de varma druvorna.
4. Strö på flingsalt, dra ett par varv med pepparkvarnen och ringla över crema di balsamico och en skvätt god olivolja.
Bakade oliver med rosmarin och citron
5. Oliverna bakar du samtidigt med druvorna. Häll oljan i en liten ugnsform och lägg i oliverna.
6. Repa bladen från rosmarinen och lägg i, skala och skiva vitlöken och skär några tunna strimlor skal från citronen och riv resten och blanda runt. Baka lika länge som druvorna eller tills de är lätt skrynkliga.
Parmigiano reggiano med honung och rostade pinjekärnor
7. Skär/bryt parmesanosten i grova bitar och lägg på ett fat.
8. Rosta pinjekärnorna så de får lite färg i en torr panna på medelvärme tills de får lite färg. Akta så de inte bränns.
9. Ringla över honung på osten och toppa med pinjekärnorna.