Spansk mat – våra 7 bästa recept!
Det spanska köket är världskänt för sina goda tapas, sin vackra paella som ofta serveras i enorma pannor, frasiga churros som man gärna köper i förbifarten och den familjära känslan som hör varje måltid till. Maten tillagas i stora mängder delas med alla i sällskapet, skickas runt bordet och avnjuts länge och väl. Våra 7 bästa recept på spanska rätter är klassiska, underbart goda och skickar smaklökarna på en tur till allas vårt älskade land i Sydeuropa.
Albondigas – spanska köttbullar i tomatsås
Självklart har även våra spanska vänner sin egna variant av köttbullar, Albondigas som är spanska köttbullar i tomatsås. Albondigas är stora och serveras i tomatsås enligt tradition och äts med en god bit bröd. Till detta rekommenderar vi fruktigt, medelfylligt rött vin med fin syra.
Tortilla de patatas
En klassisk spansk potatisomelett, i folkmun kallat Tortilla de patatas, är en av de allra mest välkända spanska rätterna världen över. I Sverige är vi mer bekanta med att äta det på kvällstid när vi besöker spanska restauranger, men faktum är att det är minst lika vanlig frukostmat borta i Spanien. Servera gärna ett mjukt och fruktigt vitt vin till tortillan.
Paella med kyckling och räkor
Klassisk paella med massa gott i form av kyckling, räkor och god smak av saffran! Denna superspanska rätt passar både till vardags och till festligheter där man ska bjuda större sällskap på mat. Vad väljer vi för vin till paella då? Givetvis ett spanskt. Vi rekommenderar ett fruktigt glas rött med medelfylligt kropp som passar perfekt till kycklingens textur. Vinet bör även ha snälla tanniner som möter räkorna i paellan på ett fint sätt.
Rabo de toro – spansk oxsvansragu
Oxsvansragu är en mycket traditionell rätt i Spanien, där det däremot oftast kallas tjursvans och är starkt kopplat till tjurfäktning. Här hittar du en gryträtt med mycket, mycket smak och det möraste köttet. Rabo de toro är ett perfekt långkok som är både kryddigt och örtigt och innehåller dessutom goda grönsaker som legat och dragit till sig grytans alla fina smaker. Här väljer vi ett vin med mogen och generös frukt. När du kokar grönsaker länge utvecklar de en sötaktig ton som gifter sig med vinets generösa fruktighet. Vinets mogna frukt matchar även de djupa tonerna i ett härligt långkok.
Empanadas – piroger fyllda med köttfärs
Empanadas, små spanska piroger fyllda med köttfärs och oliver och fetaost. Dessa piroger passar perfekt till buffén och minglet, eller valfritt tillfälle då du väntar ett större sällskap gäster. Empanadas passar självklart lika bra till fredagsmyset eller en vanlig vardagsmiddag och går jättebra att frysa in och plocka fram när cravingsen är ett faktum. Servera fruktigt, spanskt rödvin till och njut.
Gazpacho
Gazpacho är en spansk tomatsoppa med grönsaker som inte kokas utan serveras kall. En läskande rätt som passar perfekt både som förrätt och lunch och som tros ha sitt ursprung i Analusien. Det fiffiga här är att du enkelt kan välja vilken färg din soppa får genom att välja den färgen på din paprika. Vill du att soppan är röd tar du röd paprika, för gul soppa väljer du gul paprika, och ja, gissa då hur du får soppan grön! Till detta väljer vi ett friskt vitt vin från Spanien med pigg syra och fruktiga toner som passar perfekt till soppans syrlighet och sötma.
Churros med chokladkräm
Man har inte turistat på riktigt om man inte köpt ett gäng churros och strosat runt med dessa i valfri spansk stad eller semesterort. Churros är en frasig, spansk delikatess som påminner lite om munkar i smaken. De kan serveras helt naturella, rullade i socker, kanelsocker och/eller med chokladkräm eller dulce de leche till. Till en söt rätt väljer vi ett vin med lite fruktsötma. En cava med härligt fruktiga toner och frisk syra blir en festlig kompanjon till den friterade desserten.