Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Spansk mat – våra 7 bästa recept!

Det spanska köket är världskänt för sina goda tapas, sin vackra paella som ofta serveras i enorma pannor, frasiga churros som man gärna köper i förbifarten och den familjära känslan som hör varje måltid till. Maten tillagas i stora mängder delas med alla i sällskapet, skickas runt bordet och avnjuts länge och väl. Våra 7 bästa recept på spanska rätter är klassiska, underbart goda och skickar smaklökarna på en tur till allas vårt älskade land i Sydeuropa.

Albondigas – spanska köttbullar i tomatsås

Självklart har även våra spanska vänner sin egna variant av köttbullar, Albondigas som är spanska köttbullar i tomatsås. Albondigas är stora och serveras i tomatsås enligt tradition och äts med en god bit bröd. Till detta rekommenderar vi fruktigt, medelfylligt rött vin med fin syra.

Läs receptet här!

Tortilla de patatas

En klassisk spansk potatisomelett, i folkmun kallat Tortilla de patatas, är en av de allra mest välkända spanska rätterna världen över. I Sverige är vi mer bekanta med att äta det på kvällstid när vi besöker spanska restauranger, men faktum är att det är minst lika vanlig frukostmat borta i Spanien. Servera gärna ett mjukt och fruktigt vitt vin till tortillan.

Läs receptet här!

Paella med kyckling och räkor

Klassisk paella med massa gott i form av kyckling, räkor och god smak av saffran! Denna superspanska rätt passar både till vardags och till festligheter där man ska bjuda större sällskap på mat. Vad väljer vi för vin till paella då? Givetvis ett spanskt. Vi rekommenderar ett fruktigt glas rött med medelfylligt kropp som passar perfekt till kycklingens textur. Vinet bör även ha snälla tanniner som möter räkorna i paellan på ett fint sätt.

Läs receptet här!

Rabo de toro – spansk oxsvansragu

Oxsvansragu är en mycket traditionell rätt i Spanien, där det däremot oftast kallas tjursvans och är starkt kopplat till tjurfäktning. Här hittar du en gryträtt med mycket, mycket smak och det möraste köttet. Rabo de toro är ett perfekt långkok som är både kryddigt och örtigt och innehåller dessutom goda grönsaker som legat och dragit till sig grytans alla fina smaker. Här väljer vi ett vin med mogen och generös frukt. När du kokar grönsaker länge utvecklar de en sötaktig ton som gifter sig med vinets generösa fruktighet. Vinets mogna frukt matchar även de djupa tonerna i ett härligt långkok.

Läs receptet här! 

Empanadas – piroger fyllda med köttfärs

Empanadas, små spanska piroger fyllda med köttfärs och oliver och fetaost. Dessa piroger passar perfekt till buffén och minglet, eller valfritt tillfälle då du väntar ett större sällskap gäster. Empanadas passar självklart lika bra till fredagsmyset eller en vanlig vardagsmiddag och går jättebra att frysa in och plocka fram när cravingsen är ett faktum. Servera fruktigt, spanskt rödvin till och njut.

Läs receptet här!

Gazpacho

Gazpacho är en spansk tomatsoppa med grönsaker som inte kokas utan serveras kall. En läskande rätt som passar perfekt både som förrätt och lunch och som tros ha sitt ursprung i Analusien. Det fiffiga här är att du enkelt kan välja vilken färg din soppa får genom att välja den färgen på din paprika. Vill du att soppan är röd tar du röd paprika, för gul soppa väljer du gul paprika, och ja, gissa då hur du får soppan grön! Till detta väljer vi ett friskt vitt vin från Spanien med pigg syra och fruktiga toner som passar perfekt till soppans syrlighet och sötma.

Läs receptet här!

Churros med chokladkräm

Man har inte turistat på riktigt om man inte köpt ett gäng churros och strosat runt med dessa i valfri spansk stad eller semesterort. Churros är en frasig, spansk delikatess som påminner lite om munkar i smaken. De kan serveras helt naturella, rullade i socker, kanelsocker och/eller med chokladkräm eller dulce de leche till. Till en söt rätt väljer vi ett vin med lite fruktsötma. En cava med härligt fruktiga toner och frisk syra blir en festlig kompanjon till den friterade desserten.

Läs receptet här!

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Stora köttbullar i tomatsås av Lisa Lemke
20 min

Stora köttbullar med tomatsås och bönor

Dessa köttbullar, eller mer korrekt, frikadeller med tomatsås och bönor serveras med bröd, riven parmesan och gärna ett fruktigt glas rött med fatkaraktär.

Tortilla-de-patatas
Ida Fürst bild
25 min

Tortilla de patatas

En spansk rätt som kan serveras både som lunch, middag och som en del av tapasmiddagen.

Empanadas
50 min

Empanadas

Vi får inte nog av tapas. Smårätter som kan varieras i det oändliga och som är så roliga att laga.

Rabo de toro - oxsvansragu
Ida Fürst bild
3 tim 30 min

Rabo de toro – spansk oxsvansragu

En ljuvlig oxsvansragu på klassiskt spanskt vis! Perfekt långkok fyllt med smak och underbart mört kött.Perfekt långkok fyllt med smak och underbart mört kött.