Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco
109 kr
Sveriges favoritcava är en frisk cava med generös fruktighet. Finns i alla butiker.
Julstöket är i full gång och veckorna innan julafton kantas av olika julmingel där vi öppnar upp våra hem för nära och kära. Här kommer våra godaste och vackraste snittar som kommer göra succé på din julbjudning. Snittarna bjuder på juliga smaker av ädelost, fikon, äpple och rostade valnötter - perfekta till ett glas smakrikt och fruktigt mousserande vin. Vinets fruktiga smak både balanserar sältan från ädelosten och beskan från valnötterna samt speglar sötman från äpple och fikon!
Gratinerade minikrustader fyllda med ädelostkräm och fikon
Gör krämen i förväg och fyll minikrustaderna precis innan servering.
12 krustader
125 g ädelost
1/2 dl crème fraiche
1 färskt fikon
crema di balsamico
1 msk pinjekärnor (rosta hastigt i torr panna)
Crostini med lufttorkad skinka och parmesankräm
Salt, sött, syrligt och pepprigt finner du i de här goda snittarna.
12 skivor baguette, ca 1 cm tjocka
60 g lufttorkad skinka i tunna skivor, t ex parmaskinka
Parmesankräm
1 1/2 dl finriven parmesanost
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 tsk honung
Till dekoration
1 liten näve rucola
1 tsk olivolja
nymald svartpeppar
Crostini med chèvremousse och stekta äppelskivor
Len chèvremousse och stekta äpplen på crostini är en ”perfect match”. Gör gärna moussen dagen före.
12 sneda skivor baguette, ca 1 cm tjocka
Chèvremousse
170 g chèvre
100 g naturell färskost
2 gelatinblad eller agar agar
1/2 tsk torkad timjan
Till dekoration
1 liten näve rucola
1 litet äpple
1 tsk smör
flytande honung
3 msk hackade, rostade valnötter (rosta hastigt i torr panna)
12 små timjanskvistar
1. Sätt ugnen på 220°. Värm krustaderna i ugnen ca 5 minuter så de får lite färg.
2. Mosa ädelosten med crème fraichen till en kräm och spritsa eller skeda i de avsvalnade krustaderna.
3. Skär fikonet i 12 klyftor och garnera med dem.
4. Droppa över lite crema di balsamico och strö på rostade pinjekärnor.
5. Sätt ugnen på 220° och rosta brödskivorna ca 4-5 minuter.
6. Blanda alla ingredienser till parmesankrämen.
7. Fördela den på de avsvalnade brödskivorna.
8. Dela skinkskivorna på längden och lägg dem luftigt ovanpå.
9. Vänd rucolan i lite olivolja och toppa med den. Dra ett par varv med pepparkvarnen.
10. Sätt ugnen på 220° och rosta brödskivorna ca 4-5 minuter.
11. Ta bort skalet från chèvren och kör den tillsammans med färskosten i en matberedare. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och smält dem sedan med lite av vattnet i en liten kastrull på låg värme.
12. Vispa i det i chèvrekrämen. Ställ kallt, gärna över natten eller ett par timmar.
13. Dela äpplet och skär det i tunna skivor och stek dem hastigt i smöret.
14. Fördela rucolan på bröden.
15. Skeda upp små ”ägg” av moussen med hjälp av två blöta skedar och lägg på bröden.
16. Fördela äppelklyftorna ovanpå, ringla över lite honung och garnera med valnötter och timjan.
109 kr
Sveriges favoritcava är en frisk cava med generös fruktighet. Finns i alla butiker.
Julen och julmaten närmar sig med stormsteg, men vad ska man välja för vin till julbordet? ...
Här hittar du våra mest populära julmatsrecept - klassiska som nytänkande. Här hittar du juliga recept på fisk, kött och vegetarisk julmat, alla med skräddarsydda vintips såklart!