Falu Rödvin
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Goda snittar perfekta till adventsbjudningen. Servera snittarna till ett rött eller vitt vin med generös kropp och frukt. Fruktigheten i vinet går fint ihop med den salta ädelosten och balanserar beska från grönkål och nötter i ett harmoniskt resultat. Vinets fylliga karaktär speglar dom krämiga ostarnas struktur.
Crostini med getsostkräm, kallrökt skinka och fikon
Portioner 10 st (2 per person)
Tillagningstid: 35 min
1 ciabatta, alt ½ baguette
150 g getost utan skal, t ex Chavroux
125 g ricotta (1/2 burk)
3-4 skivor kallrökt skinka, alt prosciutto
2 färska fikon
Flytande honung
Rosépeppar som dekoration
Physalis eller annan ört som dekoration
Smördegsflarn med lagrad ost, grönkål och granatäppelkärnor
Portioner 10 st (2 per person)
Tillagningstid: 30 min
250 g rektangulär smördeg
2 dl crème fraiche
3 dl riven lagrad ost
2 stora kvistar grönkål
Granatäpplekärnor som dekoration
Päronsnittar med taleggio, ädelost och björnbär
Portioner 10 st (2 per person)
Tillagningstid: 20 min
4-6 mindre päron, gärna avlånga Conference
½ citron
250 g taleggio
175 g ädelost
20 björnbär (frysta går bra)
Flytande honung
Ev lite hackade nötter eller frön, t ex pistage, valnöt eller pumpafrön
Crostini med getsostkräm, kallrökt skinka och fikon
Du kan rosta bröden och göra krämen dagen före. Spritsa på krämen och toppa med resten av ingredienserna en stund innan servering.
1. Sätt ugnen på 220°.
2. Skär brödet i 20 stycken centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt.
3. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills de fått färg. Låt svalna.
4. Vispa getosten med ricottan med elvisp så att den blir fluffig.
5. Spritsa eller skeda ut krämen på bröden.
6. Skär skinkan i strimlor.
7. Klyfta fikonen i 20 klyftor.
8. Ställ en klyfta fikon lite snett på varje ostklick och rulla eller vik ihop skinkan och lägg den bredvid.
9. Garnera gärna med rosépeppar samt physalis eller annan ört.
10. Ringla över lite honung precis vid servering.
Smördegsflarn med lagrad ost, grönkål och granatäppelkärnor
Ett rejält smördegsflarn kan du få ut många snittar av beroende på hur stora bitar du gör. Godast rumsvarm.
11. Sätt ugnen på 200°.
12. Rulla ut degen med det medföljande pappret på en plåt.
13. Blanda crème fraiche och riven ost och bred ut det på degen ända ut i kanterna.
14. Skölj och skär bort mittsträngen på grönkålen.
15. Hacka bladen fint.
16. Grädda ca 15 minuter tills degen får lite färg.
17. Lägg på grönkålen och grädda ytterligare 5 minuter så kålen blir krispig men inte bränd.
18. När flarnet svalnat så klipper du 20 bitar och dekorerar med granatäpplekärnor.
Päronsnittar med taleggio, ädelost och björnbär
Fräscha snittar som överraskar! Dessutom lätta att göra.
19. Skär päronen i 20 centimetertjocka skivor.
20. Kläm över citronsaft så att de inte mörknar.
21. Skär 20 bitar av taleggion och lägg på.
22. Bryt en bit ädelost och lägg ovanpå.
23. Toppa med björnbär.
24. Vid servering så ringlar du över lite honung och strör över nötter eller frön.
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
En modern twist på adventsminglet - servera omåttligt populära pinsa med olika toppings.
Finns det något godare att servera som mingelmat? Här är ett grundrecept på pinsa-degen.