Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Älgstek med rotsaksrösti och äppelstuvad lök

Här kommer ett fantastiskt recept som verkligen tar tillvara på våra bästa svenska råvaror! Älgstek med rotsaksrösti, trattkantareller och äppelstuvad lök. Vinvalet blir ett strukturerat rödvin med fin frukt som kan möta upp strukturen i köttet. Vinets fruktighet möter upp äpplets frukt på ett fint sätt.

Vintips till receptet
199 kr

Ingredienser

Älgstek:
1 liten älgstek av innanlår, ca 600 g (putsad)
Salt och svartpeppar från kvarn

Rotsaksrösti:
150 g morötter, grovrivna
150 g palsternacka, grovriven
150 g rotselleri, grovriven
600 g potatis, grovriven
1 gul lök, hackad
2 dl god lagrad riven ost, t ex Västerbotten, prästost eller parmesan
1 tsk timjan (torkad eller 1 msk färsk repad)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar från kvarn
smör till stekning

Äppelstuvad lök:
2-3 gula lökar
2 dl grädde + 1 dl vatten
1,5 msk redningsmjöl
2 msk äppelmos
1-2 tsk vitvinsvinäger
valfritt: 1-2 st stjärnanis

Till servering:
2 dl valfri smörstekt svamp, tex trattkantareller, champinjoner eller Karl-Johan svamp
Syrliga bär, t.ex. björnbär eller rårörda lingon
Färsk timjan

Gör så här 

1. Värm upp ugnen till 160°C.

2. Ta fram köttet, gnid in med salt och peppar.

3. Värm en panna med lite olja och bryn på hög värme. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer i den tjockaste delen och låt stå i ugnen tills du uppnått en innertemperatur på 57-60° (vill du ha köttet välstekt, låt det stå till 65°C). Räkna med ca 40-50 min men kom ihåg att älg är magert kött och blir lätt torrt så se till att ha koll på temperaturen så det inte blir överstekt (tiden varierar beroende på storlek på stek och ugn, varmluft går t. ex. snabbare).

4. Ta ut steken, vira in i folie och låt vila i ca 15 minuter.


Rotsaksrösti:

5. Stek röstin i omgångar, det tar lite tid men blir riktigt gott och krispigt.


6. Blanda riven ost med hackad lök, grovrivna rotfrukter, salt, peppar och timjan.


7. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i plättar av rotsaksblandningen i pannan och stek på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida. De kan vara lite trixiga att vända, men det brukar gå lättare om man väntar med att vända dem tills ena sidan fått ordentlig stekyta.

Äppelstuvad lök:.

8. Fräs löken mjuk, utan att den tar färg.


9. Rör ut redningsmjöl i vatten och grädde och slå ned i pannan.


10. Tillsätt resten av ingredienserna i såsen och låt den tjockna. Smaka av med salt och peppar.


11. Om du använder stjärnanis, lägg i den hel och ta bort vid servering, den ska bara ge smak.


12. Späd eventuellt med lite vätska, vatten eller mjölk, om stuvningen blir för tjock.

Tips!

13. Går utmärkt att förbereda och bara värma upp.


Servering:

14. Toppa med smörstekt svamp, bär och lite färsk timjan precis innan servering.

Recept och styling: Viva Vin och Mat
Foto: Emma Mattsson
Rekvisita: Royal Copenhagen, Gense
Betyg
20 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.