Älggryta med palsternackssallad och rostad potatis
De mustiga grytornas tid är här! Denna älggryta bjuder på klassiska smaker och ett spännande tillbehör i form av palsternackssallad. Till älggryta med palsternackssallad och rostad potatis rekommenderar vi ett fylligt och fruktigt rödvin.





Ingredienser
1 kg älggrytbitar, ca 150–200 g per person
½ flaska rött vin
2 gula lökar
2 morötter
5 vitpepparkorn
4–5 lagerblad
1 dl vilt- eller kalvfond
1 msk maizena
mandelpotatis
Palsternackssallad
1 stor palsternacka
2–3 salladslökar
1 msk rosmarin, hackad
1 msk timjan, hackad
1 msk flytande honung
2 msk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
salt och peppar
Gör så här
1. Stek grytbitarna i smör och lyft ur dem ur stekpannan till en kastrull när de fått tillräckligt med färg.
2. Tillsätt grönsaker och kryddor. Häll lite vatten i pannan och koka ur.
3. Täck köttet med rött vin och häll i fonden samt vätskan från stekpannan.
4. Koka tills köttet är klart, ta upp en köttbit då och då och smaka av, hur man vill ha köttet är en smaksak.
5. Blanda maizena med lite vatten och red grytan till önskad konsistens. Salta och peppra.
6. Dela potatisen och lägg på en plåt. Stänk på lite olja, salta och peppra och kör i ugnen på 200 grader i 20–25 minuter.
Palsternackssallad
7. Hyvla palsternackan tunt på mandolin. Blanchera den hastigt i kokande, saltat vatten så att den har kvar sin spänstighet. Lyft ner i kallt vatten.
8. Skär salladslöken tunt på snedden, hacka rosmarin och timjan.
9. Blanda flytande honung, äppelcidervinäger, rapsolja, salt och peppar efter smak och blanda in i salladen. Balansera hur sött eller syrligt du vill ha det med honung och vinäger.