Chilikokta musslor med lime och kokos
Musslor är gott, billigt och snabblagat. Dessutom väcker de vackra musslorna i en läcker, smakrik buljong alltid en känsla av exklusivitet hos oss. Därför passar den här rätten precis lika bra både till vardags som till helg. Du kan göra såsbasen i förväg om du vill, och sen är det bara att skölja musslorna och koka upp så är det klart! Till musslor med chili och lime väljer vi ett vitt vin med en fin syra som möter limens syrlighet och med en fruktighet som balanserar hettan i chilin. Riesling är ett klockrent val.
Ingredienser
1kg färska blåmusslor
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2-3 msk grön currypasta
1 zucchini
2 tetra kokosmjölk (á 250 ml)
1 lime
1 knippe färsk koriander
Att ha hemma: olja, salt
Gör så här
1. Skölj musslorna.
2. Kasta eventuellt trasiga musslor eller de som är öppna och inte sluter sig när du sköljer dem.
3. Skala och hacka vitlök och strimla chilin.
4. Dela zucchini i mindre bitar.
5. Hetta upp olja i en stor kastrull och stek vitlök och chili utan att de tar färg.
6. Tillsätt currypasta och låt steka en minut till.
7. Tillsätt kokosmjölk, limejuice, 1 dl vatten och låt koka upp.
8. Häll i zucchinin och smaka av med salt.
9. Lägg ner musslorna i kastrullen och sätt på locket. Koka på hög värme i ca 5 minuter och skaka kastrullen försiktigt under tiden.
10. Kasta musslor som eventuellt inte öppnar sig.
11. Strö över koriander och servera direkt. Förslagsvis med ett gott surdegsbröd, rostad sötpotatis eller med kokt ris.