Ingredienser
200 g Salmalax
Betor:
100 g polkabetor, eller gul-eller rödbetor
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja
salt
Dillkräm:
2 st äggulor
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
1 1/2 dl rapsolja
1 krm salt
Rågkrutonger:
1 bit mörkt rågbröd
olivolja
Till servering:
salt och dill
Gör så här
Dillkräm:
1.
Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och mixa. Tillsätt oljan droppvis tills det blir till en tjock majonnäs.
Rågkrutonger:
2.
Värm ugnen till 175°C. Skär rågbrödet i små tärningar och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda med lite olivolja och ugnsbaka ca 10 minuter tills de är helt torra, rör om med jämna mellanrum. Låt svalna.
Betorna:
3.
Vispa samman citron och olivolja. Skala och skiva betorna så tunt som det går, ett tips är att hyvla med osthyveln. Salta betorna och marinera dem med hälften av citronoljan i ca 10 minuter.
Laxen:
4.
Skiva laxen tunt med en vass kniv och placera den på 4 tallrikar. Lyft ur betorna från marinaden och placera ovanpå laxen.
Servering:
5.
Ringla över resterande citronolja från betorna och strö på flingsalt. Spritsa eller klicka på dillkrämen och strö över krutongerna. Dekorera gärna med dillkvistar.
Foto: Moa Karlberg