Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Salmalax med råmarinerade betor och dillkräm

Rieslingviner passar generellt mycket bra till fisk och skaldjursrätter, gärna med syrliga eller feta inslag som optimeras med den klassiska syran i Rieslingviner. Salmalax med råmarinerade betor, dillkräm och rågkrutonger är en läcker förrätt signerad fredagskocken Mattias Larsson, en perfekt matchning till ett fruktigt och aromatiskt vitt vin. Salmalax är en skinn och benfri norsk odlad lax av hög kvalitet. Den finns i välsorterade livsmedelsaffärer men naturligtvis går det också bra att köpa fin lax hos din fiskhandlare också.

Vintips till receptet
87 kr

Ingredienser

200 g Salmalax

Betor:
100 g polkabetor, eller gul-eller rödbetor
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja
salt

Dillkräm:
2 st äggulor
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
1 1/2 dl rapsolja
1 krm salt

Rågkrutonger:
1 bit mörkt rågbröd
olivolja

Till servering:
salt och dill

Gör så här

Dillkräm:

1. Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och mixa. Tillsätt oljan droppvis tills det blir till en tjock majonnäs.

Rågkrutonger:

2. Värm ugnen till 175°C. Skär rågbrödet i små tärningar och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda med lite olivolja och ugnsbaka ca 10 minuter tills de är helt torra, rör om med jämna mellanrum. Låt svalna.

Betorna:

3. Vispa samman citron och olivolja. Skala och skiva betorna så tunt som det går, ett tips är att hyvla med osthyveln. Salta betorna och marinera dem med hälften av citronoljan i ca 10 minuter.

Laxen:

4. Skiva laxen tunt med en vass kniv och placera den på 4 tallrikar. Lyft ur betorna från marinaden och placera ovanpå laxen.

Servering:

5. Ringla över resterande citronolja från betorna och strö på flingsalt. Spritsa eller klicka på dillkrämen och strö över krutongerna. Dekorera gärna med dillkvistar.

Foto: Moa Karlberg
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

sashimi
Petter Alexis vinprovning

Sashimi på aludurk

Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt/ Petter Alexis Askergren

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER