Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

179 kr

Artnr: 70131
Sötma
Fyllighet
Syra
"Bra köp! Trevlig och lättsam bourgognekaraktär, med toner av gula frukter, liten krämighet och bra fräschör i avslutningen."
- Expressen/Allt om Mat

Om vinet

En välgjord Bourgogne Blanc som på ett elegant sätt kombinerar prisvärdhet och terroir som få andra

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsieur Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Småskaliga hantverksmässiga viner

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertoppskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Djup och komplexitet

Bourgogne Chardonnay Les Ursulines har tagit namnet “Les Ursulines” från nunneslottet med samma namn där Jean-Claude satte upp sin verksamhet under 60-talet. Denna välgjorda Bourgogne Blanc förenar fyra av Bourgognes störa regioner; Yonne i norr med sin friska mineralitet, Côte d’Or; som bidrar med rondör, djup och komplexitet, Côte Challonais; vars ypperliga charm ger vinet extra personlighet och Mâcon i söder, vars druvor adderar frukt och karaktär. Rankornas snittålder varierar mellan 25-45 år. Skörden ägde rum under andra halvan av september där de handskördade druvorna plockades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt under 2,5 timma och därefter kyldes musten ner till 12 grader och fördes omedelbart över till ekfat. Därefter följde en långsam jäsningsprocess, initierad av naturliga jäststammar. Vinet lagrades därefter under 12 månader utan vare omrörning i syfte att bibehålla vinets mineralitet. Ekfaten som användes bestod av 10% ny ek och 90% äldre ekfat om 450 liter. Samtliga ekfat var endast lätt rostade med målet att endast bidra med en elegant, kryddig touch till vinet och istället låta frukten stå i fokus.

Specifikationer

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Liknande viner

2023 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

2023 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, Jean-Claude Boisset

189 kr

Pinot Noir Les Ursulines är deras välgjorda Bourgogne Rouge som årligen hyllas för sin stora prisvärdhet. Här finner du ett mycket matvänligt vin som passar till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

KÖP

Recepttips till vinet