Flankstek med medelhavsgrönsaker, gremolata och parmesanpotatis
Så enkelt med flankstek eftersom man bara behöver koncentrera sig på en köttbit. Servera med medelhavsgrönsaker, gremolata och krispig parmesanpotatis. Till det här goda receptet väljer vi ett fruktigt rött vin med struktur och inbjudande fattoner. Vinets frukt möter upp sötman från den ugnsbakade löken och paprikan medans vinets fattoner gifter sig med den sotade tonen i det grillade köttet. Ett vin med struktur är att föredra när vi serverar ett rustikt kött som flankstek.









Ingredienser
Flankstek
1 flankstek, ca 700 g
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Medelhavsgrönsaker
1 zucchini
1 stor paprika
2 rödlökar
2 urkärnade chilifrukter
150 g kalamataoliver utan kärna
1 msk balsamvinäger
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Gremolata
50 g bladpersilja
1 stor vitlöksklyfta
1 ekologisk citron
1/2 tsk honung
1 dl olivolja
1 krm salt
Parmesanpotatis
700 g färskpotatis, tvättad
1-2 msk olivolja
1/2 dl finriven parmesan
1/2 kruka hackad oregano
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla grönsaker i grova bitar och lägg på en plåt tillsammans med oliverna. Eller grilla i grillkorg.
2. Ringla över lite olja, salta och peppra generöst och låt gå i ugnen ca 20-25 minuter tills de har fått lite färg. Ta ut och rör i balsamvinäger. Det här är bra att göra precis innan köttet grillas.
3. Gör gremolatan genom att köra allt i matberedare till en grön sås.
4. Koka potatisen mjuk och låt den ånga av. Lägg den på en bakpappersklädd plåt och tryck till varje potatis med en gaffel så den spricker upp. Ringla över lite olja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen ca 20-25 minuter tills de får färg.
5. Blanda riven parmesan med hackad oregano. När det är ca 5 minuter kvar tar du ut potatisen och strör på det på potatisarna och ställ in dem igen ca 5 minuter.
6. Salta och peppra och köttet och grilla det på direkt grillvärme runtom till en innertemperatur av 58°C för medium.
7. Låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor tvärsöver och serverar med tillbehören.