Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Flankstek med medelhavsgrönsaker, gremolata och parmesanpotatis

Så enkelt med flankstek eftersom man bara behöver koncentrera sig på en köttbit. Servera med medelhavsgrönsaker, gremolata och krispig parmesanpotatis. Till det här goda receptet väljer vi ett fruktigt rött vin med struktur och inbjudande fattoner. Vinets frukt möter upp sötman från den ugnsbakade löken och paprikan medans vinets fattoner gifter sig med den sotade tonen i det grillade köttet. Ett vin med struktur är att föredra när vi serverar ett rustikt kött som flankstek.

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

Flankstek
1 flankstek, ca 700 g
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Medelhavsgrönsaker
1 zucchini
1 stor paprika
2 rödlökar
2 urkärnade chilifrukter
150 g kalamataoliver utan kärna
1 msk balsamvinäger
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Gremolata
50 g bladpersilja
1 stor vitlöksklyfta
1 ekologisk citron
1/2 tsk honung
1 dl olivolja
1 krm salt 

Parmesanpotatis
700 g färskpotatis, tvättad
1-2 msk olivolja
1/2 dl finriven parmesan
1/2 kruka hackad oregano
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla grönsaker i grova bitar och lägg på en plåt tillsammans med oliverna. Eller grilla i grillkorg.

2. Ringla över lite olja, salta och peppra generöst och låt gå i ugnen ca 20-25 minuter tills de har fått lite färg. Ta ut och rör i balsamvinäger. Det här är bra att göra precis innan köttet grillas.

3. Gör gremolatan genom att köra allt i matberedare till en grön sås.

4. Koka potatisen mjuk och låt den ånga av. Lägg den på en bakpappersklädd plåt och tryck till varje potatis med en gaffel så den spricker upp. Ringla över lite olja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen ca 20-25 minuter tills de får färg.

5. Blanda riven parmesan med hackad oregano. När det är ca 5 minuter kvar tar du ut potatisen och strör på det på potatisarna och ställ in dem igen ca 5 minuter.

6. Salta och peppra och köttet och grilla det på direkt grillvärme runtom till en innertemperatur av 58°C för medium.

7. Låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor tvärsöver och serverar med tillbehören.

Recept: Liselotte Forslin
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER