Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Fläskfilé med potatispuré och äppelgräddsås

Fläskfilé är enkel mat att lyckas med, vi serverar den gärna som här med potatispuré, härligt kryddig brysselkål och en god gräddsås. I glaset passar både rött och vitt. Välj gärna en pinot noir som gifter sig fint med den gräddiga såsen.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Fläskfilé
1 fläskfilé a ca 700 g
salt, svartpeppar, smör och olivolja

Potatispuré
400 g mjölig potatis
1 ¼ dl mjölk
50 g smör
salt

Äppelcidergräddsås
½ gul lök
1 msk vetemjöl
2 msk äppelcidervinäger
2 ½ dl torr äppelcider
1 ½ dl kycklingfond (ej koncentrerad)
2 dl vispgrädde
smör och salt

Kryddstekt brysselkål
300 g brysselkål
1 apelsin
2 krm malen kryddpeppar
smör och salt

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.

2. Finhacka löken och fräs den i smör i en kastrull på medelhög temperatur. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll på vinäger, cider och fond. Koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter grädden. Koka i ytterligare ca 15 minuter tills ca 3-4 dl återstår. Smaka av såsen om eventuellt salt behövs.

3. Putsa köttet och skär det i 8 bitar. Platta till bitarna till fina medaljonger. Värm en stekpanna med olivolja och smör till medelhög temperatur. Salta och peppra medaljongerna och stek de 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 62° C och har en fin brynt yta.

4. Ansa och dela brysselkålen på mitten. Finriv det yttersta skalet av apelsinen. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till medelhög temperatur. Stek brysselkålen i ca 5 minuter och krydda den med kryddpepparn, apelsinskalet och salt.

5. Servera fläskfilén med brysselkålen, såsen och potatispurén.

Betyg
15 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER