Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Fläskfilé med potatispuré och äppelgräddsås

Fläskfilé är enkel mat att lyckas med, vi serverar den gärna som här med potatispuré, härligt kryddig brysselkål och en god gräddsås. I glaset passar både rött och vitt. Välj gärna en lättare pinot noir som harmoniserar med köttets struktur eller en vit Côtes-du-Rhône vars fylliga karaktär gifter sig fint med den gräddiga såsen och där apelsintoner skapar en trevlig smakbrygga mellan vin och brysselkål.

Vintips till receptet
95 kr

Ingredienser

Fläskfilé
1 fläskfilé a ca 700 g
salt, svartpeppar, smör och olivolja

Potatispuré
400 g mjölig potatis
1 ¼ dl mjölk
50 g smör
salt

Äppelcidergräddsås
½ gul lök
1 msk vetemjöl
2 msk äppelcidervinäger
2 ½ dl torr äppelcider
1 ½ dl kycklingfond (ej koncentrerad)
2 dl vispgrädde
smör och salt

Kryddstekt brysselkål
300 g brysselkål
1 apelsin
2 krm malen kryddpeppar
smör och salt

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.

2. Finhacka löken och fräs den i smör i en kastrull på medelhög temperatur. Tillsätt mjölet och rör runt. Häll på vinäger, cider och fond. Koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter grädden. Koka i ytterligare ca 15 minuter tills ca 3-4 dl återstår. Smaka av såsen om eventuellt salt behövs.

3. Putsa köttet och skär det i 8 bitar. Platta till bitarna till fina medaljonger. Värm en stekpanna med olivolja och smör till medelhög temperatur. Salta och peppra medaljongerna och stek de 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 62° C och har en fin brynt yta.

4. Ansa och dela brysselkålen på mitten. Finriv det yttersta skalet av apelsinen. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till medelhög temperatur. Stek brysselkålen i ca 5 minuter och krydda den med kryddpepparn, apelsinskalet och salt.

5. Servera fläskfilén med brysselkålen, såsen och potatispurén.

Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.