Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Fläskfilé med musslor från Portugal – Carne de porco á alentejana

Hjärtmusslor och fläskfilé? Det är faktiskt en härlig smakkombo. Bjud på ugnsrostad potatis till. Fläskfilé med musslor från Portugal – Carne de porco á alentejana är rustik husmanskost när den är som bäst. Välj ett vin med tillräcklig kropp och kryddighet för att stå emot fläskfiléns smak, samtidigt som det inte överväldigar de delikata musslorna.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

700 g fläskfilé
1 nät färska hjärtmusslor

Marinad:
2 dl halvtorr sherry eller portvin
2 vitlöksklyftor
2 tsk rökt paprikapulver, alt vanligt
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak

Gryta:
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
4 stora tomater
1 litet knippe hackad bladpersilja
½ kruka hackad koriander

Gör så här

1. Putsa och skär köttet i bitar cirka 2 x 2 centimeter stora. Lägg det i en skål.

2. Häll sherry eller portvin i en skål.

3. Skala och krossa vitlöken lätt och tillsätt den tillsammans med paprikapulver, kryddnejlikor, salt och peppar.

4. Häll det över köttet. Marinera det i kylen minst en timme.

5. Ta musslorna ur nätet och lägg dem i en balja eller diskho med kallt vatten. Släng de som är trasiga.

6. Skala och hacka lökarna och vitlöken och bryn det i oljan en panna utan att det tar färg. Lägg över i en stor gryta.

7. Hacka tomaterna och lägg i dem tillsammans med persiljan och låt det sjuda på svag värme i cirka 15 minuter under lock så tomaterna saftar sig.

8. Tag upp köttet ur marinaden och spara den. Bryn köttbitarna runtom så att de får lite färg.

9. Lägg dem i grytan, häll i marinaden och lägg på locket. Låt det sjuda i cirka 8-10 minuter tills köttet är genomstekt men inte för torrt.

10. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i en stor gryta och häll i musslorna.

11. Koka på stark värme under lock tills musselskalen öppnat sig, cirka 2-3 minuter. Släng de som inte öppnat sig.

12. Tillsätt musslorna med skal i grytan. Rör om och smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander för de som gillar det. Servera rostad potatis till.

Recept och styling: Liselotte Forslin
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
5 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Musslor med fänkål

Musslor med fänkål

I detta Moules Marinières recept får musslorna sällskap av fänkål. Jättegott recept som tar oss till medelhavet

Fynda fruktigt "Best Wine in Box"
Guldvinnande Periquita White till sommarens smaker.

LÄS MER