Kryddgrillad fläskfilé, bea-majo och grillade färskpotatisar
Ett riktigt smarrigt recept där du kan välja att tillaga rätten i ugnen eller på grillen. Saftigt kryddigt kött, sötsyrlig tomatkompott och en krämig enkel version av bearnaisesås. I glaset väljer vi ett fruktigt och kryddigt rött.









Ingredienser
Kryddgrillad fläskfilé
700 g fläskfilé
400 g kokta färskpotatisar
2 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
2 tsk mortlade fänkålsfrön
salt och olja
Beamajo
reduktion
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
dragon- och persiljestjälkar
2 äggulor
1/2 msk dijonsenap
3 dl olja med neutral smak
salt
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
Grillad tomatkompott
250 g cocktailtomater
½ gul lök
1 tsk honung
6 timjankvistar
olivolja och salt
Förkokad färskpotatis
För 4 personer.
Gör så här
1. Starta grillen.
2. Börja med reduktionen till beamajon: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.
3. Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen och en rejäl nypa salt i en matberedare.
4. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och blanda sedan ner örterna.
5. Dela cocktailtomaterna i 4 och lägg de i en gjutjärnspanna, gjutjärnsform eller i en ugnsfast form som får plats i grillen.
6. Hacka och lägg i löken och blanda sedan alltsammans med honung, timjan, olivolja och salt.
7. Putsa fläskfilén. Blanda samman kryddorna. Salta och peppra köttet och vänd det sedan i kryddblandningen. Ringla därefter lite olja på köttet.
8. Vänd potatisarna i lite olja och salt och slå in i ett foliepaket.
9. Ställ tomaterna i grillen och låt dem grilla i ca 20 minuter.
10. Grilla fläskfilén runt om på hög värme, till fin stektyta. Lägg filén i en ugnsform och låt den steka klart i grillen i ca 20-30 minuter tills kärntemperaturen är ca 68 °C.
11. Lyft därefter av den och låt den vila några minuter före servering.
12. Grilla under tiden potatisarna i foliepaketet i ca 5 minuter så att de får en fin yta.
13. Servera fläskfilén med de goda tomaterna, potatisen och beamajon.