Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kryddgrillad fläskfilé, bea-majo och grillade färskpotatisar

Ett riktigt smarrigt recept där du kan välja att tillaga rätten i ugnen eller på grillen. Saftigt kryddigt kött, sötsyrlig tomatkompott och en krämig enkel version av bearnaisesås. I glaset väljer vi ett fruktigt och kryddigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

Kryddgrillad fläskfilé
700 g fläskfilé
400 g kokta färskpotatisar
2 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
2 tsk mortlade fänkålsfrön
salt och olja

Beamajo
reduktion
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
dragon- och persiljestjälkar
2 äggulor
1/2 msk dijonsenap
3 dl olja med neutral smak
salt
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja

Grillad tomatkompott
250 g cocktailtomater
½ gul lök
1 tsk honung
6 timjankvistar
olivolja och salt

Förkokad färskpotatis
För 4 personer.

Gör så här

1. Starta grillen.

2. Börja med reduktionen till beamajon: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.

3. Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen och en rejäl nypa salt i en matberedare.

4. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och blanda sedan ner örterna.

5. Dela cocktailtomaterna i 4 och lägg de i en gjutjärnspanna, gjutjärnsform eller i en ugnsfast form som får plats i grillen.

6. Hacka och lägg i löken och blanda sedan alltsammans med honung, timjan, olivolja och salt.

7. Putsa fläskfilén. Blanda samman kryddorna. Salta och peppra köttet och vänd det sedan i kryddblandningen. Ringla därefter lite olja på köttet.

8. Vänd potatisarna i lite olja och salt och slå in i ett foliepaket.

9. Ställ tomaterna i grillen och låt dem grilla i ca 20 minuter.

10. Grilla fläskfilén runt om på hög värme, till fin stektyta. Lägg filén i en ugnsform och låt den steka klart i grillen i ca 20-30 minuter tills kärntemperaturen är ca 68 °C.

11. Lyft därefter av den och låt den vila några minuter före servering.

12. Grilla under tiden potatisarna i foliepaketet i ca 5 minuter så att de får en fin yta.

13. Servera fläskfilén med de goda tomaterna, potatisen och beamajon.

tetRecept: Mattias Larsson
Betyg
16 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 10 min

Vintips till maten

Selvarossa Riserva

Selvarossa Riserva

179 kr

Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Recept helstekt fläskkarre med sidfläsk och äpplen
1 tim

Helstekt karré med sidfläsk och äpplen

Denna helstekta karré med sidfläsk och äpplen tillagar man i en stekpåse vilket gör att alla smaker bevaras och man får en underbart smakrik sky att göra sås på.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER