Alma Portuguesa box
229 kr
Ett fruktigt rött vin med inslag av jordgubbar, plommon och choklad. "Superfynd!"
Ett riktigt smarrigt recept där du kan välja att tillaga rätten i ugnen eller på grillen. Saftigt kryddigt kött, sötsyrlig tomatkompott och en krämig enkel version av bearnaisesås. I glaset väljer vi ett fruktig och fylligt vin med inbjudande fattoner som speglar rättens sotade toner från grillen. Vinets frukt balanserar chilihettan i kryddningen!
Kryddgrillad fläskfilé
700 g fläskfilé
400 g kokta färskpotatisar
2 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
2 tsk mortlade fänkålsfrön
salt och olja
Beamajo
reduktion
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
dragon- och persiljestjälkar
2 äggulor
1/2 msk dijonsenap
3 dl olja med neutral smak
salt
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
Grillad tomatkompott
250 g cocktailtomater
½ gul lök
1 tsk honung
6 timjankvistar
olivolja och salt
Förkokad färskpotatis
För 4 personer.
1. Starta grillen.
2. Börja med reduktionen till beamajon: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.
3. Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen och en rejäl nypa salt i en matberedare.
4. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och blanda sedan ner örterna.
5. Dela cocktailtomaterna i 4 och lägg de i en gjutjärnspanna, gjutjärnsform eller i en ugnsfast form som får plats i grillen.
6. Hacka och lägg i löken och blanda sedan alltsammans med honung, timjan, olivolja och salt.
7. Putsa fläskfilén. Blanda samman kryddorna. Salta och peppra köttet och vänd det sedan i kryddblandningen. Ringla därefter lite olja på köttet.
8. Vänd potatisarna i lite olja och salt och slå in i ett foliepaket.
9. Ställ tomaterna i grillen och låt dem grilla i ca 20 minuter.
10. Grilla fläskfilén runt om på hög värme, till fin stektyta. Lägg filén i en ugnsform och låt den steka klart i grillen i ca 20-30 minuter tills kärntemperaturen är ca 68 °C.
11. Lyft därefter av den och låt den vila några minuter före servering.
12. Grilla under tiden potatisarna i foliepaketet i ca 5 minuter så att de får en fin yta.
13. Servera fläskfilén med de goda tomaterna, potatisen och beamajon.
229 kr
Ett fruktigt rött vin med inslag av jordgubbar, plommon och choklad. "Superfynd!"
Denna helstekta karré med sidfläsk och äpplen tillagar man i en stekpåse vilket gör att alla smaker bevaras och man får en underbart smakrik sky att göra sås på
När lagade du fläskfilé med ädelostsås sist? Varför inte prova denna uppdaterade variant som serveras med rostad potatis, lök och betor.