Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Fransk löksoppa

Fransk löksoppa - en elegant klassiker med djupa, goda smaker under ett oemotståndligt täcka av ost och bröd. Servera gärna med ett friskt och fylligt vitt vin.

Vintips till receptet
79 kr

Ingredienser

1 kg gul lök
200 g schalottenlök
2 msk smör
3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
3 msk cognac
1,2 L buljong
2 lagerblad
5 kvistar timjan
Salt och peppar

Gratinering
4 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
400g comté eller liknande ost
Hackad gräslök

 

 

 

 

Gör så här

1. Skala och strimla löken.

2. Smält smöret tillsammans med olivoljan i en tjockbottnad gryta på medelvärme.

3. Bryn löken under omrörning tills den har karamelliserats.

4. Tillsätt vin och cognac. Låt det koka in.

5. Slå över en god kött eller vegetarisk buljong.

6. Tillsätt lagerbladen och timjan.

7. Låt småkoka i 15-20 minuter.

8. Smaka av med salt och peppar.

Gratinering

9. Värm ugnen till 230 °C på grill.

10. Stek bröden i olivolja och gnid in dem med vitlök.

11. Häll upp soppan i fyra ugnsfasta skålar och lägg brödet som ett lock över.

12. Riv över riktigt med ost ovanpå brödet och gratinera sopporna överst i ugnen i ca 10 min eller tills osten fått fin färg.

13. Garnera med färsk hackad gräslök och servera rykande het.

Recept: Gustav Lindström
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Pesce Bianco

Pesce Bianco

79 kr

Ekologiskt vitt direkt från medelhavet! Perfekt kompanjon till fisk- och skaldjursrätter.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER