Jordärtskockssoppa med pancetta, solroskärnor och salvia
En vacker och god soppa som du kan välja att servera helt vegetarisk eller med pancetta-topping. Testa att servera med ett rött med frukt och mjuka tanniner.
Ingredienser
1 gul lök
400 g jordärtskocka
2 dl torrt vitt vin
2 dl kycklingbuljong (el annan god buljong)
2 dl vispgrädde
4 dl mjölk
Olivolja och salt
120 g skivad pancetta
60 g solroskärnor
1/2 dl strimlad salvia
olivolja
Till servering:
Ett gott bröd med smör eller färskost
Gör så här
1. Skala och skär lök och jordärtskocka i mindre bitar.
2. Fräs i en kastrull tillsammans med olivolja.
3. Häll på vin och buljong och koka i 5 minuter.
4. Tillsätt grädde och mjölk och koka i ytterligare 15 minuter.
5. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare och smaka av med salt. Späd med eventuell mjölk om soppan känns för tjock.
6. Strimla pancettan och knaperstek den på medelhög temperatur.
7. Tillsätt solroskärnorna och salvian och stek vidare i en minut.
8. Fördela pancettafräset i 4 djupa tallrikar eller soppskålar.
9. Mixa soppan skummig med hjälp av en stavmixer och häll ner i tallrikarna.
10. Servera gärna med ett gott bröd och smör/färskost.