Grillad tonfisk, sparris och vispad basilikasmetana
Grillad tonfisk serverad med ljuvligt grillad sparris och ananas. Ett grill-recept vi vågar lova blir en stående favorit nu under grillsäsongen! I glaset väljer vi ett friskt vitt med citrustoner som kan matcha fiskens struktur!









Ingredienser
2 tjocka bitar tonfiskfilé a ca 300 g
300 g grön sparris
½ ananas
300 g kokt färskpotatis
60 g rucola
Olivolja och salt
Vispad basilikasmetana
2 dl smetana
½ lime
½ dl finhackad basilika
salt
Till servering:
4 limeklyftor
Gör så här
1. Lägg ner smetanan i en bunke. Finriv ner det yttersta skalet från limen och pressa i några droppar juice. Tillsätt basilikan och en nypa salt. Vispa med elvisp tills smetanan är luftig och har tjocknat.
2. Skär bort de nedersta centimetrarna från sparrisen. Skala ananasen och skär den i 6 klyftor. Dela potatisarna. Salta och ringla lite olja över tonfisk, sparris, ananas och potatis.
3. Börja med att grilla sparris, ananas och färskpotatis på högsta temperatur, några minuter tills du har en fin grillad yta. Grilla sedan tonfisken 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 28 C och låt den därefter vila några minuter (då vilar den upp till ca 35 C).
4. Dela ananasklyftorna i bitar och tonfisken i 4 portionsbitar. Fördela rucolan på 4 tallrikar och toppa sedan med allt det grillade. Ringla lite olivolja över anrättningen och servera med limeklyftorna och den vispade basilikasmetanan.