Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grillade räkor, aioli och mojo rojo

Ett härligt grillrecept som får det att vattnas i munnen. Kryddiga smaker tillsammans med hetta och grillade toner gör dom här räkorna till en favorit under grillkvällarna. Servera till ett friskt bubbel med som lättar upp hettan i rätten och bryter av det mastiga intrycket av aiolin.

Vintips till receptet
109 kr

Ingredienser

Grillade Vannameiräkor
500g vannameiräkor råa (även kallade Scampi eller Gambas)
1/2 kruka timjan
2 kvistar rosmarin
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk salt
Vanliga räkor 500g kokta räkor med skal
3 msk rapsolja
1/2 tsk rökt paprika
1 tsk chiliflakes
1 krossad vitlöksklyfta

Mojo Rojo
1 Grillad paprika
2 Vitlöksklyftor
1 tomat
1/2 tsk spiskummin
1 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk rökt paprika
1 skiva vitt bröd
1 dl olivolja
1/2 tsk salt

Aioli
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk dijonsenap
1 äggula
2,5 dl olivolja
1 lime

Gör så här

Vannameiräkorna

1. Rensa vannameiräkorna (även kallade Scampi eller Gambas) genom att lägga ett snitt längs med ryggen och rensa ut den svarta strängen.

2. Hacka vitlök och örter och blanda med olivolja och salt.

3. Gnid in räkorna med marinaden tryck in lite extra i snittet.

4. Lägg sedan räkorna i kylen under tiden du förbereder resten.

5. Till de kokta räkorna blanda alla ingredienser marinaden och låt även dessa ligga i kylen minst 30 min.

Mojo rojo

6. Hacka paprika, tomat, bröd och vitlök grovt. Kör i mixer tillsammans med spiskummin och vinäger. Tillsätt oljan i tunn stråle under mixning. Smaka av med salt.

Aioli

7. Mortla vitlöksklyftor tillsammans med chiliflakes och lite salt.

8. Tillsätt dijonsenap och äggula. Häll i oljan i tunn stråle under omrörning. smaka upp med rivet skal och saft av lime.

9. Grilla de små kokta räkorna i en grillkord eller i en ugnsfast form. Grilla direkt över kolen på hög värme. Om du kör i en form så lägg locket på grillen så att värmen hålls kvar. Det går på 3-4 minuter om grillen är riktigt varm.

10. Vannameiräkorna grillas direkt på gallret direkt över glöden. Grilla hastigt ca 1-2 minuter per sida.

11. Servera med sotad citron och grillat bröd.

Recept: Gustav Lindström
Betyg
35 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER