Grillguide – så grillar du kött, kyckling, fisk, halloumi och sparris
Äntligen är grillsäsongen här, och det är ju få saker som inger den starka sommarkänslan som man får av att inviga grillen. Men vad ska man tänka på för att få till det där perfekt grillade köttet eller fisken?
Vi har tagit fram en grillguide med handfasta tips så alla, vare sig amatörgrillaren eller proffset, lyckas med sommarens grillningar. Här kan du läsa om hur du grillar kött, kyckling, fisk, halloumi och sparris.
Hur grillar man entrecôte och ryggbiff?
Ryggbiff och entrecote är perfekt för grillen och är väldigt lika när det kommer till grillteknik. Förbered grillen för både direkt och indirekt grillning.
Gör såhär
- Skär upp köttet i lagom tjocka skivor. Bäst resultat får du om skivorna är lite tjockare, cirka 3 cm eller mer.
- Krydda båda sidor rikligt med salt och peppar och låt ligga framme och bli rumstempererad.
- När glöden är bra, börja med att grilla köttet på den indirekta delen av grillen, cirka 4-5 minuter per sida. Ha locket stängt mellan vändningarna.
- Lägg därefter köttet direkt över det heta kolet och grilla cirka 1 minut per sida
- Köttet är färdiggrillat när innertemperaturen är 58 C, detta ger ett rödrosa slutresultat. Vill du istället ha en mediumrosa finish, sikta då på att få köttet till 62 C.
- Pensla gärna på med glaze enligt egen smak mot slutet av grillningen
Hur grillar man flankstek?
Flanksteken är både smakrik och prisvärd, men kräver en viss finess vid tillagning. Med flankstek är det viktigt att ha i åtanke är att det är en muskel med grova fibrer som lätt kan bli seg och svårtuggad. Flanksteken passar bäst att servera medium rare.
Gör såhär
- Låt köttet ligga i marinaden 1 timme innan grillning. Tänk på att inte marinera köttet för länge om du har lime eller annan syra i marinaden.
- När köttet marinerats och torkats av ska du salta och peppra det rikligt.
- Köttet ska skäras tvärs över muskelfibrerna och grillas under lock cirka 8 minuter per sida, beroende på tjocklek.
- Flanksteken är en perfekt medium rare när köttermometern visar cirka 60 C. Salta snittytorna med lite flingsalt innan servering.
Hur grillar man fläskkarré?
Fläskkarré är en populär köttbit att lägga på grillen, och även den en prisvärd sådan. Den är snabblagad och därför ett utmärkt alternativ om man vill att det ska gå fort! Köp köttet antingen i hel bit utan ben och skiva själv, eller färdigskivad.
Fläskkarré är marmorerad med lite högre fetthalt och klarar därför högre temperatur utan att bli torr. Köttet grillas ofta i ganska tunna skivor som går fort att grilla.
Gör såhär
- Marinera köttet gärna någon timme innan grillning eller använd en god rub. Var noga med att karrén är rumstempererad innan du lägger den på grillen.
- Grilla skivorna på direkt värme tills de fått fin färg, flytta sen karrén till sidan av grillen utan kol så du kan grilla indirekt tills den är färdig.
- Grilla fläskkarrén i cirka 3-4 minuter på varje sida, beroende på tjocklek.
- Du kan sticka in en gaffel på en tjockare del av skivan för att se färgen på köttsaften som sipprar fram. Är köttsaften genomskinlig så är köttbitarna klara. Du kan också använda köttermometer, som ska visa en innetemperatur på 85 C när köttet är klart.
Hur grillar man kycklingfilé?
Kyckling som grillas på rätt sätt blir väldigt saftig och smakrik. Använd stektermometer för att se till att den blir helt genomgrillad, men också för att undvika att den blir torr.
Gör såhär
- Marinera kycklingen i valfri marinad. Tänk på att torka av marinaden innan du lägger kycklingen på grillen så det inte droppar ner i kolen och flammor uppstår.
- Kolen ska ha en askgrå färg innan du börjar grilla. Detta tar 30-45 minuter och är viktigt för att kycklingen ska bli så god som möjligt
- Lägg kycklingen på grillen. Bäst resultat får du om kycklingen först grillas på hög värme, för att sedan flyttas till en svalare del av grillen.
- Grilla i cirka 8 minuter på varje sida, använd gärna lock för att ge kycklingen jämn värme.
- Kycklingfilén är färdiggrillad när den har en innertemperatur på 70 C.
Hur grillar man lax?
Att grilla fisk skiljer sig från att grilla kött. Här är konsistensen avgörande för vilken grillteknik du ska ta till. För flertalet fisksorter går det bra att grilla antingen direkt på grillen, med ett halster eller en grillplatta. Lax, tonfisk liknande fisksorter är att rekommendera då. Lax är den vanligaste fisken att grilla. Det går alltid att få tag på en fin bit filé eller hel sida att förbereda för grillen.
Gör såhär - lax direkt på grillen
- Salta och krydda din laxbit, gärna med örter, innan du börjar grilla.
- Har du en hel laxsida kan dra nytta av skinnet och då lägga sidan med skinnet nedåt.
- Grilla under lock tills den är helt genomgrillad.
- Fisken är färdiggrillad när den fått fin färg och ser lite lätt ”genomskinlig” ut i mitten när du drar isär köttet med gaffel.
Gör såhär - lax i folie
- Lägg ut laxbitarna på folieark (varje bit ska ha en egen ark) och krydda med salt och peppar.
- Tillsätt ½ msk smör på varje laxbit och strö på eventuella örter, förslagsvis dill och persilja.
- Förslut foliepaketen och lägg laxen på grillen över direkt värme.
- Låt grilla i ungefär 10-12 minuter. Laxen är färdiggrillad när den har en innertemperatur på 54 C.
Hur grillar man torsk?
Även torsk kan grillas direkt på grillen, men grillas allra enklast i aliminumpaket, likt laxen ovan.
Gör såhär
- Salta och peppra torskfiléerna. Då torsk är väldigt fettsnålt kan du med fördel lägga på en smörklick även här.
- Lägg ut torskfilébitarna på folieark och gör till fiskpaket. Vik ihop.
- Grilla under lock i cirka 10 minuter
Hur grillar man tonfisk?
Tonfisken går snabbt att grilla, den ska bara ligga på grillen några sekunder för att bli saftig och god.
Gör såhär
- Börja med att torka av tonfisken för att få bort eventuell överflödig vätska och pensla därefter med olja. Oljan gör så den inte fastnar i gallret på grillen.
- Salta och peppra efter egen smak och lägg därefter tonfisken på ett hett galler och grilla över direkt värme.
- Medan fisken är på grillen kan du pensla med ytterligare olja och även addera mer salt och peppar.
- Grilla tonfisken i cirka 20-30 sekunder på varje sida, men inte längre än så då den annars kan bli väldigt torr.
- När kärnan är rå och innertemperaturen är 31-32 C är tonfisken redo att serveras!
Hur grillar man marulk?
Marulk har inte alltid varit en självklarhet på grillen, men har stadigt ökat i popularitet och blir allt lättare att hitta i mataffärer. Ett utmärkt alternativ om man vill testa något nytt!
Gör såhär
- Torka av och putsa marulken. Salta och peppra och pensla eventuellt med lite olja.
- Grilla på direkt värme i cirka 4 minuter på varje sida, tills du fått en fin brynt yta. Tänk på att marulken är en ”köttig” fisk och tar lite längre tid att grilla än många andra fisksorter.
- Marulken bör ha en innertemperatur på 42 C när den är färdiggrillad.
- Låt fisken vila ett par minuter. Skär den därefter i breda portionsskivor. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
Hur grillar man halloumi?
Halloumin har blivit en storfavorit till både stekpannan och grillen, och är ett tacksamt alternativ till grillen då den behåller sin fasta form. Frågan många ställer sig när det ska grillas halloumi är om den ska delas eller grillas hel?
Gör såhär
- Ska du dela din halloumi är det lättast att leta efter vecket längs ostens långsida och skära eller bryta isär den där, då den annars kan falla sönder. Lättast är däremot att grilla den hel.
- Grilla halloumin på låg värme i 20 minuter, tills den är varm och mjuk. Vänd den åt olika håll under grilltiden.
- När den är klar kan du skiva den i bitar beroende på hur den ska användas. Ska du använda osten till sallad eller som tillbehör kan du skära den i mindre skivor, medan större bitar passar bäst till halloumiburgare.
Hur grillar man grön sparris?
Sparris är oerhört populärt att både steka och grilla och är väldigt enkelt att manövrera. Just i grillsammanhang är det dessutom ett väldigt gott både som tillbehör till exempelvis köttbiten, fisken eller halloumin, men också som förrätt.
Gör såhär
- Skär av den nedersta, torka delen av sparrisen (cirka 1 cm). Skala eventuellt stammen försiktigt.
- Medelstor sparris med cirka 1 cm i diameter eller mer kan förkokas i 4 minuter, men det går bra att lägga direkt på grillen också. Fina, smala sparrisar behöver du inte förkoka.
- Pensla med olja och eventuella kryddor
- Låt grilla i 2-4 minuter
- Vid servering av grillad sparris blir det väldigt gott att strö över flingsalt, riven parmesan och en klick smör.
Det finns en hel uppsjö av tillbehör som passar tipsen ovan. Se våra grill-recept för inspiration!