Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Hel kyckling fylld med ricotta, citron och salvia

Det här är en riktig höjdare på middagsbordet. När kycklingen steks till perfektion tillsammans med rostad potatis får du en rätt full av kontraster – fräscht, krämigt och krispigt. Till den här smakrika kycklingrätten väljer vi ett glas vitt. Vinet balanserar den krämiga fyllningen och kompletterar de fräscha tonerna från citron och örter.

Vintips till receptet
95 kr

Ingredienser

1 ½ kg kyckling, gärna majskyckling
250 g ricotta
2 rivna vitlöksklyftor
2 ekologiska citroner, rivet skal
2 tsk sardellpasta, alt 2 mosade sardeller
1 kruka salvia
50 g smör
salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering
1 kg potatis
3 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200° varmluft.

2. Skölj kycklingen inuti och utanpå och klappa torr med hushållspapper.

3. Salta och peppra generöst runtom.

4. Blanda ricottan med riven vitlök, rivet citronskal och sardellpasta.

5. Hacka 2/3 av salvian.

6. Hetta upp smöret i en liten kastrull tills det blir nötbrunt och lägg i salviahacket någon minut tills det blir krispigt.

7. Blanda i den hackade salvian i ricottablandningen och spar det resterande smöret.

8. Tryck in ricottablandningen under skinnet överallt där du kommer åt. Använd gärna plasthandskar. En tesked med långt skaft kan hjälpa att få in den. Massera sedan på utsidan av skinnet så det fördelar sig jämnt.

9. Pensla kycklingen med det resterande smöret, lägg på resten av salviabladen.

10. Placera kycklingen på en smord plåt eller i en stor form.

11. Dela citronerna i halvor och lägg bredvid med snittsidan ner.

12. Skär potatisen i skivor, ca ½ cm tjocka. Lägg dem i en skål och häll över olivolja och strö i rosmarin och blanda om.

13. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt och salta och peppra.

14. Sätt in både kyckling och potatis i ugnen. När innertemperaturen i kycklinglåren mäter 82° intill benet är den klar. Potatisen ska bli gyllene och krispig. Det tar ca 30 minuter.

När man fläker ut kycklingen så blir det en jämnare stektid mellan lår och bröst och det går dessutom fortare. En ljuvlig ricottafyllning trycks in under skinnet innan stekning. Servera med ugnsrostad potatis och gärna en sallad.

Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.