Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Hel kyckling fylld med ricotta, citron och salvia

Det här är en riktig höjdare på middagsbordet. När kycklingen steks till perfektion tillsammans med rostad potatis får du en rätt full av kontraster – fräscht, krämigt och krispigt. Till den här smakrika kycklingrätten väljer vi ett aromatiskt och lätt fruktigt vitt.

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

1 ½ kg kyckling, gärna majskyckling
250 g ricotta
2 rivna vitlöksklyftor
2 ekologiska citroner, rivet skal
2 tsk sardellpasta, alt 2 mosade sardeller
1 kruka salvia
50 g smör
salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering
1 kg potatis
3 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200° varmluft.

2. Skölj kycklingen inuti och utanpå och klappa torr med hushållspapper.

3. Salta och peppra generöst runtom.

4. Blanda ricottan med riven vitlök, rivet citronskal och sardellpasta.

5. Hacka 2/3 av salvian.

6. Hetta upp smöret i en liten kastrull tills det blir nötbrunt och lägg i salviahacket någon minut tills det blir krispigt.

7. Blanda i den hackade salvian i ricottablandningen och spar det resterande smöret.

8. Tryck in ricottablandningen under skinnet överallt där du kommer åt. Använd gärna plasthandskar. En tesked med långt skaft kan hjälpa att få in den. Massera sedan på utsidan av skinnet så det fördelar sig jämnt.

9. Pensla kycklingen med det resterande smöret, lägg på resten av salviabladen.

10. Placera kycklingen på en smord plåt eller i en stor form.

11. Dela citronerna i halvor och lägg bredvid med snittsidan ner.

12. Skär potatisen i skivor, ca ½ cm tjocka. Lägg dem i en skål och häll över olivolja och strö i rosmarin och blanda om.

13. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt och salta och peppra.

14. Sätt in både kyckling och potatis i ugnen. När innertemperaturen i kycklinglåren mäter 82° intill benet är den klar. Potatisen ska bli gyllene och krispig. Det tar ca 30 minuter.

När man fläker ut kycklingen så blir det en jämnare stektid mellan lår och bröst och det går dessutom fortare. En ljuvlig ricottafyllning trycks in under skinnet innan stekning. Servera med ugnsrostad potatis och gärna en sallad.

Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept