Falu Vitvin Chardonnay
215 kr
En frisk och fruktig chardonnay perfekt att servera till husmanskost, buffén eller julminglet.
Röding som har blivit en trendfisk på restaurang är toppen att även tillaga hemma. Ugnsbaka den hel och servera med en härlig sås och pressad potatis för en lyxig finish. I glaset väljer vi ett vitt vin med rena smaker av druvan chardonnay som speglar såsens smöriga toner. Vinets rena smaker och pigga syran går utmärkt ihop med smörsåsens syrlighet från citron och vinäger.
1 hel liten röding, 1–1,2 kg
2–3 msk olivolja
600–800 g skalad potatis, gärna en mjölig sort
1 knippe dill till servering
havssalt och vitpeppar ur kvarn
Smörsås
1 schalottenlök
2 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
½ citron
200 g smör, rumsvarmt
salt och vitpeppar ur kvarn
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Lägg en bit dubbelvikt bakplåtspapper på en plåt.
3. Gnid in buken och sidorna på fisken med olivolja, lite havssalt och vitpeppar.
4. Lägg fisken på plåten och baka i ugnen i cirka 20 minuter.
5. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten under tiden. Häll av vattnet och håll potatisen varm under lock i kastrullen tills den ska serveras.
6. Finhacka schalottenlöken till smörsåsen.
7. Lägg lök, senap och vinäger i en kastrull och pressa över saften från citronen. Värm på medelvärme.
8. Tillsätt smöret i klickar under vispning tills såsen blir simmig, tjock och len. Smaka av med salt och peppar.
9. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
10. Ta av skinnet på fisken.
11. Lägg upp fisk och pressad potatis, ringla såsen runtom och toppa med lite dill.
215 kr
En frisk och fruktig chardonnay perfekt att servera till husmanskost, buffén eller julminglet.
En tidlös rätt som räksallad slår aldrig fel. Lyxigt tillsammans med vitt vin!
Mat- Tinas härliga torskrygg Florentine är en fulträffsrätt du inte vill missa.