Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Tinas torskrygg Florentine

Gratängen som tillagningsmetod är en verklig skänk från de högre köksmakterna. Det går knappt att hitta ett mer föredömligt sätt att laga mat. Allt i en och samma form där smakerna hjälper varandra till ett krämigt, tillmötesgående och superfint resultat!  /Tina. Till Tinas torskrygg väljer vi ett fylligt vitt vin med pigg syra och härlig frukt. Fylligheten i vinet krävs till rättens rika textur och vinets syra möter fint upp syrligheten i citron och spenatbéechamelen.

Vintips till receptet
349 kr

Ingredienser

700 g torskrygg
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse
700 g mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3 msk rapsolja
1 krm riven muskot
havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel
50 g smör
1 finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
250 g bladspenat
100 g mascarpone
2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
50 g riven västerbottensost
salt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

2. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

3. Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

4. Värm ugnen till 220 grader.

5. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

6. Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

7. Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Koka till spenaten vätskat av sig i såsen.

8. Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas kök: grunderna, genvägarna och mina bästa recept. (Bonnier Fakta)
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER