Helstekt kalkon med stuffing, skysås, sötpotatispuré och karamelliserad brysselkål
Saftig kalkon och sötsmakande och karamelliserade tillbehör i träffsäker kombination. I glaset väljer vi ett smakrikt rött.









Ingredienser
Kalkon
1 kalkon a ca 4 kg (urtagen)
100 g smör
Salt och peppar
Stuffing
1 gul lök
1/2 fänkål
200 g bacon i bit
1 äpple
125 g ljust surdegsbröd
1 1/2 dl kycklingbuljong
1/2 dl hackad persilja
Smör, salt och svartpepar
Skysås
1 gul lök
1 morot
1 1/2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 msk maizena
Olja och salt
Sötpotatispuré
1 1/2 kg sötpotatis
150 g smör
Salt
Karamelliserad brysselkål
500 g brysselkål
smör, strösocker o salt
Gör så här
Stuffing
1. Skala och finhacka löken till stuffingen.
2. Strimla baconet och fänkålen.
3. Kärna ur och fintärna äpplet. Skär brödet i små bitar.
4. Fräs bacon, lök, fänkål och äpplet i smör på låg värme i några minuter.
5. Blanda ihop fräset med resterande ingredienser.
6. Smaka av med salt och svartpeppar.
Kalkon
7. Värm ugnen till 175 grader.
8. Torka kalkonen torr med hushållspapper.
9. Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.
10. Fyll den med stuffingen.
11. Smält smöret och häll det över kalkonen, krydda med salt och peppar.
12. Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i ca 2 1/2 timme tills kärntemperaturen intill lårbenet är 70 grader.
13. Ös kalkonen med stekskyn ca var 30:e minut. (Spar stekskyn till såsen).
Skysås
14. Skala och hacka lök och morot till såsen.
15. Bryn lök och morötter i olja på hög temperatur i en kastrull (som rymmer minst 2 liter).
16. Häll i vin, stekskyn från kalkonen och buljong.
17. Låt koka ca 30 minuter tills den är god och ca 1 liter återstår.
18. Blanda maizenamjölet med ett par msk vatten till en redning. Tillsätt lite redning i taget under ständig vispning tills skyn känns lagom tjock. Sila skysåsen och smaka av med salt.
Sötpotatispuré
19. Skala och koka sötpotatisen i osaltat vatten ca 30 minuter tills den är genommjuk.
20. Häll av sötpotatisen och mixa den slät tillsammans med smöret. Smaka av med salt.
Karamelliserad brysselkål
21. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten.
22. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brysselkålen i rikligt med smör ca 4-5 minuter tills den är al dente, strö då på en nypa salt och socker och stek vidare i ca 1 minut.
Servering
23. Tranchera (skär) kalkonen och servera med de goda tillbehören.