Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Helstekt kalkon med stuffing, skysås, sötpotatispuré och karamelliserad brysselkål 

Saftig kalkon och sötsmakande och karamelliserade tillbehör i träffsäker kombination. I glaset väljer vi en smakrik och bärig pinot noir med snälla tanniner. Vinets mjuka tanniner passar perfekt till kalkonköttets struktur och den bäriga fruktigheten bildar symbios med de söta tillbehören!

Vintips till receptet
207 kr

Ingredienser

Kalkon
1 kalkon a ca 4 kg (urtagen)
100 g smör
Salt och peppar

Stuffing
1 gul lök
1/2 fänkål
200 g bacon i bit
1 äpple
125 g ljust surdegsbröd
1 1/2 dl kycklingbuljong
1/2 dl hackad persilja
Smör, salt och svartpepar

Skysås
1 gul lök
1 morot
1 1/2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 msk maizena
Olja och salt

Sötpotatispuré
1 1/2 kg sötpotatis
150 g smör
Salt

Karamelliserad brysselkål
500 g brysselkål
smör, strösocker o salt

Gör så här

Stuffing

1. Skala och finhacka löken till stuffingen.

2. Strimla baconet och fänkålen.

3. Kärna ur och fintärna äpplet. Skär brödet i små bitar.

4. Fräs bacon, lök, fänkål och äpplet i smör på låg värme i några minuter.

5. Blanda ihop fräset med resterande ingredienser.

6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Kalkon

7. Värm ugnen till 175 grader.

8. Torka kalkonen torr med hushållspapper.

9. Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.

10. Fyll den med stuffingen.

11. Smält smöret och häll det över kalkonen, krydda med salt och peppar.

12. Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i ca 2 1/2 timme tills kärntemperaturen intill lårbenet är 70 grader.

13. Ös kalkonen med stekskyn ca var 30:e minut. (Spar stekskyn till såsen).

Skysås

14. Skala och hacka lök och morot till såsen.

15. Bryn lök och morötter i olja på hög temperatur i en kastrull (som rymmer minst 2 liter).

16. Häll i vin, stekskyn från kalkonen och buljong.

17. Låt koka ca 30 minuter tills den är god och ca 1 liter återstår.

18. Blanda maizenamjölet med ett par msk vatten till en redning. Tillsätt lite redning i taget under ständig vispning tills skyn känns lagom tjock. Sila skysåsen och smaka av med salt.

Sötpotatispuré

19. Skala och koka sötpotatisen i osaltat vatten ca 30 minuter tills den är genommjuk.

20. Häll av sötpotatisen och mixa den slät tillsammans med smöret. Smaka av med salt.

Karamelliserad brysselkål

21. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten.

22. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brysselkålen i rikligt med smör ca 4-5 minuter tills den är al dente, strö då på en nypa salt och socker och stek vidare i ca 1 minut.

Servering

23. Tranchera (skär) kalkonen och servera med de goda tillbehören.

Betyg
20 röster
Vad tycker du?
Portioner
10 st
Tillagningstid
4 tim

Vintips till maten

Falu Rödvin

Falu Rödvin

207 kr

Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.