Falu Rödvin
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Saftig kalkon och sötsmakande och karamelliserade tillbehör i träffsäker kombination. I glaset väljer vi en smakrik och bärig pinot noir med snälla tanniner. Vinets mjuka tanniner passar perfekt till kalkonköttets struktur och den bäriga fruktigheten bildar symbios med de söta tillbehören!
Kalkon
1 kalkon a ca 4 kg (urtagen)
100 g smör
Salt och peppar
Stuffing
1 gul lök
1/2 fänkål
200 g bacon i bit
1 äpple
125 g ljust surdegsbröd
1 1/2 dl kycklingbuljong
1/2 dl hackad persilja
Smör, salt och svartpepar
Skysås
1 gul lök
1 morot
1 1/2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 msk maizena
Olja och salt
Sötpotatispuré
1 1/2 kg sötpotatis
150 g smör
Salt
Karamelliserad brysselkål
500 g brysselkål
smör, strösocker o salt
1. Skala och finhacka löken till stuffingen.
2. Strimla baconet och fänkålen.
3. Kärna ur och fintärna äpplet. Skär brödet i små bitar.
4. Fräs bacon, lök, fänkål och äpplet i smör på låg värme i några minuter.
5. Blanda ihop fräset med resterande ingredienser.
6. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Värm ugnen till 175 grader.
8. Torka kalkonen torr med hushållspapper.
9. Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.
10. Fyll den med stuffingen.
11. Smält smöret och häll det över kalkonen, krydda med salt och peppar.
12. Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i ca 2 1/2 timme tills kärntemperaturen intill lårbenet är 70 grader.
13. Ös kalkonen med stekskyn ca var 30:e minut. (Spar stekskyn till såsen).
14. Skala och hacka lök och morot till såsen.
15. Bryn lök och morötter i olja på hög temperatur i en kastrull (som rymmer minst 2 liter).
16. Häll i vin, stekskyn från kalkonen och buljong.
17. Låt koka ca 30 minuter tills den är god och ca 1 liter återstår.
18. Blanda maizenamjölet med ett par msk vatten till en redning. Tillsätt lite redning i taget under ständig vispning tills skyn känns lagom tjock. Sila skysåsen och smaka av med salt.
19. Skala och koka sötpotatisen i osaltat vatten ca 30 minuter tills den är genommjuk.
20. Häll av sötpotatisen och mixa den slät tillsammans med smöret. Smaka av med salt.
21. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten.
22. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brysselkålen i rikligt med smör ca 4-5 minuter tills den är al dente, strö då på en nypa salt och socker och stek vidare i ca 1 minut.
23. Tranchera (skär) kalkonen och servera med de goda tillbehören.
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Äntligen halloween! Höstens läskigaste högtid känns extra härlig om maten inte bara är roligt "halloweenig", utan också riktigt god! Här är våra 9 bästa pumparecept!