Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Helstekt kalkon med stuffing, skysås, sötpotatispuré och karamelliserad brysselkål 

Saftig kalkon och sötsmakande och karamelliserade tillbehör i träffsäker kombination. I glaset väljer vi ett smakrikt rött.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Kalkon
1 kalkon a ca 4 kg (urtagen)
100 g smör
Salt och peppar

Stuffing
1 gul lök
1/2 fänkål
200 g bacon i bit
1 äpple
125 g ljust surdegsbröd
1 1/2 dl kycklingbuljong
1/2 dl hackad persilja
Smör, salt och svartpepar

Skysås
1 gul lök
1 morot
1 1/2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
2 msk maizena
Olja och salt

Sötpotatispuré
1 1/2 kg sötpotatis
150 g smör
Salt

Karamelliserad brysselkål
500 g brysselkål
smör, strösocker o salt

Gör så här

Stuffing

1. Skala och finhacka löken till stuffingen.

2. Strimla baconet och fänkålen.

3. Kärna ur och fintärna äpplet. Skär brödet i små bitar.

4. Fräs bacon, lök, fänkål och äpplet i smör på låg värme i några minuter.

5. Blanda ihop fräset med resterande ingredienser.

6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Kalkon

7. Värm ugnen till 175 grader.

8. Torka kalkonen torr med hushållspapper.

9. Lägg den i en ugnsfast form med bröstsidan uppåt.

10. Fyll den med stuffingen.

11. Smält smöret och häll det över kalkonen, krydda med salt och peppar.

12. Ställ in kalkonen i ugnen och låt den stå i ca 2 1/2 timme tills kärntemperaturen intill lårbenet är 70 grader.

13. Ös kalkonen med stekskyn ca var 30:e minut. (Spar stekskyn till såsen).

Skysås

14. Skala och hacka lök och morot till såsen.

15. Bryn lök och morötter i olja på hög temperatur i en kastrull (som rymmer minst 2 liter).

16. Häll i vin, stekskyn från kalkonen och buljong.

17. Låt koka ca 30 minuter tills den är god och ca 1 liter återstår.

18. Blanda maizenamjölet med ett par msk vatten till en redning. Tillsätt lite redning i taget under ständig vispning tills skyn känns lagom tjock. Sila skysåsen och smaka av med salt.

Sötpotatispuré

19. Skala och koka sötpotatisen i osaltat vatten ca 30 minuter tills den är genommjuk.

20. Häll av sötpotatisen och mixa den slät tillsammans med smöret. Smaka av med salt.

Karamelliserad brysselkål

21. Ansa brysselkålen och dela dem på mitten.

22. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brysselkålen i rikligt med smör ca 4-5 minuter tills den är al dente, strö då på en nypa salt och socker och stek vidare i ca 1 minut.

Servering

23. Tranchera (skär) kalkonen och servera med de goda tillbehören.

Betyg
23 röster
Vad tycker du?
Portioner
10 st
Tillagningstid
4 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER