Viva Valentina il Classico
119 kr
En smakexplosion från Sicilien med kraft och karaktär! Passar till en mustig gryta.
Hjortfilé med jordärtskockstomp och svampsås som vi serverar med brysselkål och grönkål blir en underbar helgmiddag. I glaset väljer vi ett smakrikt vin med fin fruktighet och lite tanniner som möter upp köttets struktur.
500 g hjortfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk enbär
2 msk smör
300 g potatis
500 g jordärtskockor
25 g smör
2 msk crème fraiche
300 g brysselkål
200 g grönkål
200 g färsk svamp (gärna olika sorter)
2 schalottenlökar
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1/2 tsk soja
Svartpeppar
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Mortla pepparkornen och enbären.
3. Bryn hjortfilén runt om.
4. Strö över salt och pepparblandningen. Lägg över i en ugnsfast form.
5. Ställ in i ugnen. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 60°C.
6. Låt sedan stå minst 15 minuter under folie.
7. Koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet.
8. Stöt grovt och blanda i smör och créme fraiche. Smaka av med salt.
9. Ansa brysselkålen och dela på mitten.
10. Blanda med olja, salt och peppar. Fördela ut på en ugnsplåt och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
11. Ansa under tiden grönkålen och dela i mindre bitar. Blanda med lite olja. Ta ut brysselkålen ur ugnen och blanda ner grönkålen. Sätt in i ugnen i ytterligare ca 5 minuter.
12. Finhacka schalottenlöken.
13. Dela ev. svampen i mindre bitar.
Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Strö över vetemjöl och rör runt.[/step]
14. Häll på grädde, vatten och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja och peppar. Är såsen för tjock kan du spä med lite mer vatten.
15. Servera hjortfilén i skivor tillsammans med jordärtskocksstomp, svampsås, brysselkål och grönkål.
119 kr
En smakexplosion från Sicilien med kraft och karaktär! Passar till en mustig gryta.
Laga Ernst Kirchsteigers himmelsk goda viltfärsbiffar med potatis- och selleristomp. Servera med smörstekta lingon och persilja.
Läckert viltrecept där vi tar tillvara på goda svenska råvaror. Servera gärna med ett generöst och fruktigt rödvin.