Perdeberg Cellar Reserve Collection
89 kr
Perdeberg Cellar! Ett perfekt picknick-vin i miljövänlig PET-flaska! Ett fruktigt sydafrikanskt vin med toner av fat,...
Hjortfilé med jordärtskockstomp och svampsås som vi serverar med brysselkål och grönkål är en underbar rätt att servera till helgen. I glaset väljer vi ett smakrikt vin med fin fruktighet och lite tanniner som möter upp köttets struktur.
500 g hjortfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk enbär
2 msk smör
300 g potatis
500 g jordärtskockor
25 g smör
2 msk crème fraiche
300 g brysselkål
200 g grönkål
200 g färsk svamp (gärna olika sorter)
2 schalottenlökar
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1/2 tsk soja
Svartpeppar
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Mortla pepparkornen och enbären.
3. Bryn hjortfilén runt om.
4. Strö över salt och pepparblandningen. Lägg över i en ugnsfast form.
5. Ställ in i ugnen. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 60°C.
6. Låt sedan stå minst 15 minuter under folie.
7. Koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet.
8. Stöt grovt och blanda i smör och créme fraiche. Smaka av med salt.
9. Ansa brysselkålen och dela på mitten.
10. Blanda med olja, salt och peppar. Fördela ut på en ugnsplåt och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
11. Ansa under tiden grönkålen och dela i mindre bitar. Blanda med lite olja. Ta ut brysselkålen ur ugnen och blanda ner grönkålen. Sätt in i ugnen i ytterligare ca 5 minuter.
12. Finhacka schalottenlöken.
13. Dela ev. svampen i mindre bitar.
Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Strö över vetemjöl och rör runt.[/step]
14. Häll på grädde, vatten och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja och peppar. Är såsen för tjock kan du spä med lite mer vatten.
15. Servera hjortfilén i skivor tillsammans med jordärtskocksstomp, svampsås, brysselkål och grönkål.
89 kr
Perdeberg Cellar! Ett perfekt picknick-vin i miljövänlig PET-flaska! Ett fruktigt sydafrikanskt vin med toner av fat,...
Gör så här Ur Ernst Kirchsteigers kokbok I det enkla bor det goda (Bonnier Fakta) är...
Vilt är godast. Detta recept gör ingen besviken.