Viltfärsbiffar med lingon, selleri- och potatisstomp
Årets viltsäsong har precis dragit igång och varför inte laga dessa viltfärsbiffar till nästa söndagsmiddag. Viltsmakande biffar kan man med fördel matcha tillsammans med ett fylligt och generöst rödvin. Vinets frukt går fint ihop med den gräddiga såsen medan vinets syra speglar friskheten från lingonen.
Ingredienser
400 g viltfärs, av t.ex. älg
eller vildsvin
200 g fläskfärs
1 1/2 kalvbuljongtärning
1/2 dl vatten
1 tsk timjan
1 msk vit balsamvinäger
1 nypa strösocker
2 ägg
1/2 riven gul lök
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Selleri- och potatisstomp
600 g rotselleri
400 g potatis
1/2 dl olivolja
1/2 paket bacon, ca 70 g
1/2 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
2 dl frysta lingon
smör
Garnering
bladpersilja
Gör så här
1. Blanda vilt- och fläskfärsen i en bunke. Smula ned buljongtärningarna och rör ned resten av ingredienserna. Låt färsen svälla i kylen i cirka 20 minuter.
2. Gör under tiden stompet. Skala rotselleri och potatis och skär dem i bitar. Koka rotsellerin i 10 minuter i saltat vatten. Lägg sedan ned potatisen och koka i ytterligare 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av rotsakerna. Mosa dem sedan med en potatisstomp och rör ned olivolja.
3. Skär baconet i små tärningar och fräs dem knapriga i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Blanda ned bacon och persilja i stompet och smaka av med salt och peppar.
5. Forma färsen till cirka 12 mindre biffar och stek dem i omgångar i smör, i 3–5 minuter per sida på medelvärme. Håll dem varma under folie eller i ugnen på 100 grader.
6. Fräs lingonen i smör i samma stekpanna som du stekte biffarna i. Häll därefter lingonen över biffarna. Servera med selleri- och potatisstompet och garnera med persilja.