Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Viltfärsbiffar med lingon, selleri- och potatisstomp

Årets viltsäsong har precis dragit igång och varför inte laga dessa viltfärsbiffar till nästa söndagsmiddag. Viltsmakande biffar kan man med fördel matcha tillsammans med ett fylligt och generöst rödvin. Vinets frukt går fint ihop med den gräddiga såsen medan vinets syra speglar friskheten från lingonen.

Vintips till receptet
120 kr

Ingredienser

400 g viltfärs, av t.ex. älg
eller vildsvin
200 g fläskfärs
1 1/2 kalvbuljongtärning
1/2 dl vatten
1 tsk timjan
1 msk vit balsamvinäger
1 nypa strösocker
2 ägg
1/2 riven gul lök
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning
Selleri- och potatisstomp
600 g rotselleri
400 g potatis
1/2 dl olivolja
1/2 paket bacon, ca 70 g
1/2 dl finhackad persilja
salt och nymald svartpeppar
Tillbehör
2 dl frysta lingon
smör
Garnering
bladpersilja

Gör så här

1. Blanda vilt- och fläskfärsen i en bunke. Smula ned buljongtärningarna och rör ned resten av ingredienserna. Låt färsen svälla i kylen i cirka 20 minuter.

2. Gör under tiden stompet. Skala rotselleri och potatis och skär dem i bitar. Koka rotsellerin i 10 minuter i saltat vatten. Lägg sedan ned potatisen och koka i ytterligare 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av rotsakerna. Mosa dem sedan med en potatisstomp och rör ned olivolja.

3. Skär baconet i små tärningar och fräs dem knapriga i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Blanda ned bacon och persilja i stompet och smaka av med salt och peppar.

5. Forma färsen till cirka 12 mindre biffar och stek dem i omgångar i smör, i 3–5 minuter per sida på medelvärme. Håll dem varma under folie eller i ugnen på 100 grader.

6.  Fräs lingonen i smör i samma stekpanna som du stekte biffarna i. Häll därefter lingonen över biffarna. Servera med selleri- och potatisstompet och garnera med persilja.

Ur Ernst Kirchsteigers kokbok I det enkla bor det goda (Bonnier Fakta) kommer detta recept på himmelsk goda viltfärsbiffar. Till dessa smakrika biffar serverar Ernst ett lent stomp på selleri och potatis, smaksatt med bacon och persilja.
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER