Indisk Dhal med papadam, ris och myntayoghurt
Dhal är en lättlagad vegetarisk linsgryta med mycket smak. Det är en utmärkt rätt för storkok och håller sig väl både som matlåda och i frysen! I glaset väljer vi ett medelfyllig rött vin som speglar rättens goda kryddor.









Ingredienser
200 g röda linser
3 msk rapsolja
1 morot, tärnad
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackad
2 cm ingefära, hackad
1 tsk spiskummin
1 tsk bruna senapsfrö
1 kanelstång
2 lagerblad
2 tsk garam masala
1 msk tomatpuré
2 st tomater, tärnad
1 liter vatten
1-2 tsk salt
1 kruka koriander
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 kruka mynta hackad
1 lime
1 msk honung
1/2 tsk salt
Ris till servering
Gör så här
1. Hetta upp oljan i en vid kastrull och tillsätt senapsfrö och spiskummin. Fräs i en halv minut under omrörning.
2. Tillsätt hackad gul lök, vitlök, ingefära, morot, garam masala, kanelstång, och lagerblad. Fräs i ett par minuter till och tillsätt sedan tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
3. Häll sedan i väl sköljda linser och tärnad tomat. Fyll på med vatten och salt. Låt koka på låg värme i ca 20-25 minuter tills linserna är helt mjuka. Späd eventuellt med mer vatten under tiden och smaka av med salt.
4. Vid servering, vänd ner hackad koriander.
5. Yoghurt: Blanda yoghurt, honung, hackad mynta med skal och saft från en lime. Smaka av med salt.
6. Fritera papadam i några sekunder, enligt anvisning. Servera med basmatiris.