Ingefärsinkokt lax med koriandermajonnäs
Ett smakrikt och fräscht laxrecept med spännande asiatiska smaker! Servera denna smakrika rätt till ett nyansrikt och fruktigt vitt.
Ingredienser
Ingefärsinkokt lax (förbereds med fördel dagen före)
700 g laxfilé med skinn
1 liten rödlök
30 g ingefära
1 grön chili
1 lime
3 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
2 dl vatten
salt
Koriandermajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
½ dl hackad koriander
¾ dl olivolja
¾ dl olja med neutral smak
2 krm salt
Råmarinerade grönsaker
200 g gurka
200 g zucchini
10 rädisor
1/2 dl pressad citronjuice
1/2 dl hackad koriander
salt
Till servering
kokt potatis
Gör så här
1. Halvera och skiva rödlöken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin och limen.
2. Koka upp vatten, vinäger och socker.
3. Lägg laxen och de skivade grönsakerna i en ugnsfast form. Häll över den varma lagen och ugnsbaka ca 20 minuter på 100 C. Laxens kärntemperatur ska vara 45 C när ni tar ut den. (Laxen kan serveras både som varm eller kall.)
4.
5. Hyvla eller skiva grönsakerna tunt. Marinera grönsakerna i en nypa salt, citronjuicen och koriandern ca 10-15 minuter. Pressa därefter ur grönsakerna lite lätt och lägg upp de i en skål.
6.