Falu Rödvin Grand vin
95 kr
En generös 1-litersflaska som gör sig utmärkt till husmanskost som köttbullar med gräddsås, biff Rydberg eller ugnsbakad falukorv med potatismos.
Ett kanonrecept för hela familjen! Storfavoriten köttbullar, här smaksatta med västerbottenost för en djupare smak. Till de vuxna rekommenderar vi ett glas fylligt rödvin med inbjudande frukt och fin syra. Vinets fruktighet möter upp den lite söta lökskyn medans vinets fina syra lättar upp feta komponenter som den smöriga potatispurén och de saftiga köttbullarna.
Köttbullar
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 liten gul lök
100 g västerbottensost
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk svensk senap
salt, svartpeppar och smör
Löksky
250 g gul lök
Smör till stekning
1 msk vetemjöl
1 msk äppelcidervinäger
3 1/2 dl kalvfond (ej konc)
Smör och salt
Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
Salt
1. Skala potatisen, koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.
2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Finhacka löken. Riv osten. Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten och smaka av med salt och peppar. Rulla ca 20-24 stora fina köttbullar.
3. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek köttbullarna några minuter i smör till fin brynt färg.
4. Skala, halvera och skiva löken. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek löken i smör i ett par minuter till brynt färg. Pudra över mjölet och rör runt. Häll på vinägern och kalvfonden och låt det koka sakta i några minuter. Smaka av med salt. Lägg ner köttbullarna i skyn och låt dem puttra tillsammans i ett par minuter.
5. Servera köttbullarna i lökskyn tillsammans med den goda potatispurén. Servera gärna med lite goda lingon eller inlagd gurka.
95 kr
En generös 1-litersflaska som gör sig utmärkt till husmanskost som köttbullar med gräddsås, biff Rydberg eller ugnsbakad falukorv med potatismos.
Vivas bästa köttbullerecept Sveriges självutnämnda nationalrätt köttbullen går att avnjuta i många olika tappningar. Här hittar...
Parmesankryddade köttbullar som serveras med ugnsrostade grönsaker förvandlar en vardagskväll till fest. Servera gärna med en yoghurtsås och färsk basilika.