2023 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines, Jean-Claude Boisset
179 kr
Hyllad och välgjord Bourgogne Blanc!
En riktigt krämig soppa med djupa smaker från havet! Servera till ett gott bröd och en klick kräftsmör för extra lyx. I glaset väljer vi en fransk chardonnay.
500 g kräftor (helst färska, men frysta går också bra)
1 gul lök, finhackad
2 morötter, skalade och skivade
1 fänkål, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 liter fisk- eller skaldjursfond
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad dill
Salt och peppar efter smak
En nypa cayennepeppar (valfritt för extra hetta)
Färsk dill till garnering
1. Skala kräftorna och spara både skalen och kräftköttet separat. Lägg kräftköttet åt sidan för senare.
2. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt hackad lök, morötter, fänkål och vitlök. Fräs tills grönsakerna mjuknat i ca 5 minuter.
3. Lägg i kräftskalen och fräs i ytterligare 3–4 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och vitt vin. Låt vinet reducera något i cirka 2–3 minuter.
5. Häll på fisk- eller skaldjursfonden och koka upp. Låt soppan småkoka under lock i 20–25 minuter.
6. Sila soppan genom en finmaskig sil eller durkslag för att få bort skal och grönsaker. Häll tillbaka den silade soppan i kastrullen.
7. Rör ner vispgrädde och crème fraîche. Smaka av med salt, peppar, torkad dill och cayennepeppar om du vill ha lite extra hetta.
8. Lägg i kräftköttet i soppan precis innan servering och låt det värmas upp.
9. Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk dill. Servera gärna med ett gott bröd!
För extra lyx, servera soppan med en klick kräftsmör (smör blandat med hackat kräftkött och dill) på toppen. Önskar du en ännu krämigare soppa kan du mixa soppan med en stavmixer innan du tillsätter kräftköttet.
179 kr
Hyllad och välgjord Bourgogne Blanc!
Kräftor! Här kommer ett underbart recept att servera som förrätt, lunch eller som tillbehör.
Våra bästa tillbehör och recept för en lyckad kräftskiva.