Krispig kassler med stekt äpple, svamp samt pepparrotskräm
Låt dig inspireras av det tyska köket till Tysklands nationaldag. Denna underbara kasslerrätt med sötma från äpple, umami från svamp och lite hetta från pepparrot har allt. Till rätten har du lyxen att välja om du vill servera rött eller vitt vin då båda passar utmärkt. Vi rekommenderar antingen en bärig tysk pinot noir som speglar svampens toner och passar rättens struktur. Väljer du vitt, rekommenderar vi en tysk riesling med len kropp och härligt fruktiga inslag som möter upp äpplet och balanserar pepparroten. Ps. Visste du att ordet kassler sägs kommer från den tyska staden Kassel? Därav den tyska kopplingen!
Ingredienser
Kassler:
600 g kassler
300 g valfri svamp
2 äpplen
½ dl strimlad basilika
olivolja och salt
Pepparrotskräm:
2 dl smetana
1 msk dijonsenap
½ dl riven pepparrot
salt
Till servering:
½ ask smörgåskrasse
500 g kokt potatis
Gör så här
1. Lägg smetana, dijonsenap och en nypa salt i en bunke och vispa tills den tjocknar. Blanda sedan ner pepparroten.
2. Skiva kasslern i 8 skivor. Ansa och dela svampen i önskad storlek. Kärna ur och klyfta äpplet.
3. Stek svampen i rikligt med olivolja och smör till fin brynt färg. Lägg ner äppelklyftorna och stek vidare ett par minuter tills de mjuknat något. Blanda ner basilikan och smaka av med salt.
4. Värm en stekpanna med lite olja till hög temperatur och bräck kasslerskivorna hastigt på båda sidorna till lätt brynt färg.
5. Lägg upp kasslern på 4 tallrikar, toppa med svampfräset och lite smörgåskrasse. Servera med pepparrotskrämen och kokt potatis.