Frikadeller på kycklingfärs i tomatsås
Saftiga frikadeller på kycklingfärs med frisk smak av citron. Frikadellerna får sjuda i en mustig tomatsås och passar utmärkt till pasta. Till den här spännande köttbulle-rätten dricker vi ett rött med fruktig smak och fin syra. Vinets fylliga kropp matchar den mustiga såsens struktur medan vinets inbjudande frukt möter upp rättens kryddning. Vinets syra plockar upp de fräscha citrontonerna i rätten!









Ingredienser
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 medelstor morot
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 msk sardellpasta, alt 3 hackade sardeller
2 förpackningar, à 390 g, krossade tomater
4 dl vatten
2 tsk torkad timjan
1 tsk honung
salt och nymald svartpeppar
Frikadeller
500 g kycklingfärs
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 äggula
2 rivna vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron, ekologisk
3 msk hackad persilja
1 dl finriven parmesan
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
ev färsk timjan till dekoration
Till servering
valfri pasta
riven parmesan
Gör så här
Tomatsås
1. Skala och hacka lök, vitlök och morot fint.
2. Hetta upp en oljan i en gryta och fräs det några minuter på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning någon minut.
3. Häll i de krossade tomaterna och vattnet samt timjan och låt det koka ihop på svag värme cirka 20 minuter. Tillsätt honung, salta och peppra efter smak.
Kycklingfrikadeller
4. Gör kycklingfrikadellerna under tiden såsen kokar. Rör samman ströbröd, potatismjöl och mjölk och låt det svälla cirka 5 minuter.
5. Rör i äggula, vitlök, citronskal, persilja och salt och peppar.
6. Lägg i kycklingfärs och parmesan och blanda väl utan att överarbeta. Forma bollar ca 2-3 cm i diameter med blöta händer. Lägg dem på en sköljd plåt eller skärbräda.
7. Lägg försiktigt i frikadellerna i tomatsåsen, en och en och lägg på lock.
8. Låt det sjuda ca 15 minuter. Skaka grytan försiktig efter halva tiden så kycklingfrikadellerna blandas lite.
Servering
9. Garnera gärna med färsk timjan och servera med pasta och riven parmesan.